De doorsteek

We willen deze blog beginnen met een terugblik op de chambre d’hote van gisteren. We hadden een kamer in een groot huis dat stamt uit de 19e eeuw. Vlak na WO II werd hier een hotel in gevestigd en die indeling is voor een deel aangehouden, maar dan wel opgeknapt naar de standaarden van deze tijd. De inrichting ademt echter wel de 19e eeuw uit. Een chique kamer met een heerlijke badkamer. 

Vanochtend een fantastisch ontbijt met allerlei zelfgemaakte heerlijkheden. De tafel stond vol. Het voelde ook meer als een brunch dan een ontbijt. 

De eigenaren waren ook heel vriendelijk en we genoten van zowel het eten als van de verhalen.

Maar tegen 10 uur werd het zo langzamerhand wel tijd om op te stappen. Hup de auto in en karren maar. Het doel van vandaag was Rouen, met name vanwege de kathedraal. Dat betekent iets van 3,5 uur rijden over voornamelijk de tolweg. Halverwege de rit zag ik de afslag Le Mans. Ja, daar wilde ik natuurlijk wel even de tolweg voor af.  Even naar het circuit gaan. Beroemd vanwege de 24 uurs van Le Mans. De rit naar het circuit, het proberen ergens te parkeren om wat van het circuit te zien, het zoeken van een terrasje voor een kop koffie en de weg terug naar de tolweg voelde inderdaad aan als 24 uur. En dan ook nog eens zonder resultaat. Maar goed, het is vakantie zullen we maar zeggen. En passant kwamen we nog bijna in de woonplaats van een vroegere vriend van Joke d’r zus Trees: Alençon. 

Uiteindelijk reden we iets over half drie de gemeentegrens van Rouen over, maar dan ben je er nog niet. Wurmen door het verkeer, een navigatiesysteem dat niet op tijd aangeeft dat we niet de tunnel moeten nemen (dankjewel, nu stonden we een dik kwartier in de rij vanwege wegwerkzaamheden) en allerlei straatjes doorrijden kost aardig wat tijd. Maar eerlijk is eerlijk: we stonden uiteindelijk in een parkeergarage voor weinig geld op 2 minuten lopen van de kathedraal. De kathedraal

is zeker indrukwekkend te noemen. Een groot en imposant bouwwerk. Je kijkt je ogen uit. Veel details en mooie glas-in-lood ramen. Het onderhoud zal veel geld kosten, vandaar dat je op veel plekken in de kerk tegen betaling een kaarsje kan opsteken en natuurlijk vlakbij de uitgang een souvenirwinkeltje.

De kathedraal staat aan de rand van de oude binnenstad, vol met vakwerk-achtige gebouwen. De een nog mooier dan de ander. Een prachtig klokwerk dat ons aan Praag deed denken even veel kleine straatjes.

En toch klopt er iets niet. We zijn allebei onder de indruk van al dat moois en genieten van de bouwwerken maar vinden tegelijkertijd Rouen wat ‘morsig’ en rommelig. Dit komt door de vele zwervers, bedelaars en junks en de ontzettend drukke straten. Niet alleen vanwege de toeristen, maar ook het verkeer. En overal bestelbusjes. Een rustige blik is er bijna niet bij. In dat opzicht blijft Nantes waarschijnlijk beter bij ons hangen. Trouwens, ook de bedelaar gaat met zijn tijd mee. Een soort ‘ben even weg’ bordje, maar wel open staan voor donaties!

En natuurlijk weer een bijzonderheid: net toen we aankwamen bij de kathedraal poseerde daar de selectie van FC Rouen voor een elftalfoto. Leuk om even mee te nemen.

Iets na 5 uur verlieten we de krappe en donkere parkeergarage voor de rit naar de een-na-laatste overnachtingsplaats van deze vakantie. Wederom een nieuwe en positieve ervaring.

Morgen staat Lille op het programma. We zijn benieuwd wat we daarover kunnen gaan vertellen!

4 Comments

 • Gerrie 15 september 2022 at 09:22

  Overnachten in een 19e eeuws chambre d’hotes, wat een belevenis!

  Ook vandaag weer een mooie en interessante dag, maar wel veel reisuren waarbij Le Mans jammer genoeg niet bracht wat jullie ervan verwacht hadden.

  Benieuwd naar jullie volgende bestemming. Lille, veel plezier!

  Reply
  • Piet 15 september 2022 at 20:02

   Je wordt op je wenken bediend ;). De blog komt er bijna aan!

   Reply
 • Anneke 18 september 2022 at 08:20

  “Jaloers” ?dat jullie die beroemde kathedraal hebben gezien en bezocht.
  Leuk
  Voor jullie belevenissen te lezen.

  Reply
  • Piet 18 september 2022 at 13:25

   Ik moest even spieken welke kathedraal dat ook alweer was. Maar het is zeker de moeite waard.

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.