13 december 2022
Voor een korte (of langere) wandeling door de natuur kunnen we letterlijk alle kanten op. Niet slecht als je in een dichtbevolkte omgeving woont. Niet zo lang geleden wilden we de natuur in. De weersvooruitzichten weerhielden ons ervan om of ver weg of voor een lange wandeling te gaan. Dus besloten we om de natuur van dichtbij te beleven.
Niet zo heel ver van ons vandaan ligt een nieuw aangelegd stukje natuur dat begin 2022 officieel is geopend: het wandelbos Laakweg. Dit bos is een uitloper van een groene long tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp, Buytenhout genaamd.
Eerlijk gezegd krijg ik altijd wat kriebels als bezoekers gelokt worden met zogenaamd oud-Hollandse namen. Door een ‘c’ voor de ‘k’ de plaatsen, te praten over een gasterij en het geen restaurant te noemen, geen ‘ch’ maar een ‘g’ te gebruiken of, zoals hier, de ‘y’ in plaats van de ‘i’.
Zo, ik ben even mijn ei kwijt, dus hoog tijd om te genieten van het moois dat het wandelbos te bieden heeft. Met de herfst die zijn einde nadert en met winterse buien in aantocht, is het (qua flora en fauna) wat rustiger dan in de lente of in de zomer, maar desondanks een omgeving die je aanzet tot nadenken. Deze blog gaat hierop in met (zoals inmiddels bijna gebruikelijk) een stukje historie en een aantal foto’s.
Historie
Om te beginnen zette de naam Laakweg mij op een dwaalspoor. Onmiddellijk legde ik een verband met de Laakkade in Den Haag. De conclusie lag voor de hand: de Laak heeft kennelijk in vroegere tijden ook hier zijn waterloop gehad.
Niet dus. De waterstroom in Den Haag die de naam De Laak heeft gekregen is altijd een lokale aangelegenheid geweest en heeft niets met Nootdorp van doen. De naam ‘Laak’ is blijkbaar een vaker voorkomende naam voor een waterstroom.
Met dank aan de website over de geschiedenis van Nootdorp waaruit blijkt dat vlak na 1838 de polders rondom Nootdorp zijn drooggelegd en met gebruikmaking van de Topotijdreis trek ik de conclusie dat er sinds die tijd een watertje (oftewel een Laak) langs de Laakweg gelegen is. Dit wordt bevestigd door een kaart afkomstig van het Nationaal Archief.
Buytenhout
Als gezegd is de Buytenhout een groene long. Deze bestaat feitelijk uit een aantal aaneengeschakelde natuurgebieden, elk met hun eigen oorsprong. In 1992 vond in Zoetermeer de Floriade plaats, een deel van het terrein is behouden gebleven als Floriadepark. Dit park is inmiddels opgegaan in het Balijbos. Het Balijbos loopt tot aan Pijnacker-Nootdorp en gaat (onder andere via het wandelbos Laakweg) over in het Bieslandse bos. Dit tezamen is het huidige Buytenhout. Wanneer je dit gebied van noord tot zuid afloopt, zal je zien dat het niet helmaal eindigt na het Bieslandse bos. Zou je richting Delfgauw gaan, kom je vanzelf terecht bij de Ackerdijkse plassen en vervolgens in het Abtswoudse bos.
Conclusie
Door het schrijven van deze blog (en dan met name het uitzoekwerk) word ik opnieuw enthousiast over al het moois en het beleven van de natuur dichtbij. Ik realiseer mij dat wij het hele gebied inmiddels wel hebben verkend, maar dat het van het schrijven van een blog nog nooit is gekomen. In deze folder staan allerlei wandelpaden aangegeven die elk weer mooie plekjes kennen. Het Stiltegoed bijvoorbeeld dat gelegen is aan de Populierenroute is alleen al de moeite waard om te bezoeken. Een mooi uitstapje tijdens de kerstperiode als je een frisse neus wilt halen en even tot jezelf zou willen komen.
Veel plezier alvast!
6 Comments
Mooi en leerzaam verhaal Piet, daar heb je veel research tijd aan besteed. De foto’s zijn in één woord práchtig!
Klopt Gerrie, maar dat is wel heel leuk om te doen!
Leuk weer om te lezen.
Dankjewel Anneke.
Hooi Piet Annemaaike en Jeroen voortuin ligt ook aan de Laak in Vathorst,in de zomer varen ze tot de dijk bij Spakenburg.Mooi verhaal in de winter kan je ook mooi foto’s maken
Tony
Hoi Tony, het bewijs dus dat de naam ‘Laak’ vaak voorkomt in Nederland!