Bomen hebben ogen

18 oktober 2023

Tijdens een “pop-up” wandeling in Bodegraven liepen we langs een rij grauwe abeelen. Het leek alsof ogen ons aanstaarden, een soort big-brother gevoel overviel mij. Of wilden zij het spelletje ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet met ons spelen?

Tegelijkertijd moest ik denken aan een item op de radio die ochtend over de lindeboom. Dit alles bracht mij tot dit verhaaltje.

Grauwe abeel

Deze boom is een snelgroeiende populier en kenmerkend voor de abeel is de bast. Deze blijft lang glad en is lichtgrijs tot donkergrijsgroen van kleur. De patronen op de stam ontstaan door de littekens van snoeiwonden en afgevallen takken.  De grauwe abeel is windvast en wordt vooral gebruikt voor rijbeplantingen langs wegen en brede straten. Ergens is dit wel typisch, aangezien de boom een krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei heeft. Hierbij kunnen de wortels wegen en leidingen opdrukken.

De foto boven deze blog laat het patroon op grauwe abeel mooi zien.

Lindeboom

De stap naar een lindeboom is (qua taxonomie) best wel groot. Beide bomen zijn weliswaar zaadplanten, maar daar houdt de gelijkenis dan ook op. Voor mij was de stap een stuk kleiner. Als gezegd luisterde ik die ochtend naar een item op de radio over de boom van het jaar. Dit jaar viel de prijs in Oisterwijk en was specifiek gevallen voor de Marialinde. Een 650 jaar oude boom. 

Naar verluid werd vroeger onder de lindeboom recht gesproken. Stel dat dit ook onder deze boom gebeurde, wat zou hij of zij hebben gehoord en gezien. Dus als bomen ogen zouden hebben …..

Bodegraven

Deze plaats ligt midden in het Groene Hart en centraal tussen de vier grote steden. Ondanks dat Bodegraven ingeklemd lijkt te liggen tussen de drukke N11 en de nog drukkere A12, heeft het een dorpse en landelijke uitstraling. Dit komt vanwege de weilanden rondom het dorp en het karakter van de oude kern. 

Van oudsher is Bodegraven een kaasdorp waar rooken nog heel gewoon was. In het dorp zijn hier nog diverse herinneringen aan, zoals het kaasmuseum.

Het dorp heeft, ook met zijn directe omgeving, veel te bieden. Er zijn dan ook verschillende wandel- en fietsroutes die de moeite waard zijn. Tijdens onze kleine wandeling hebben we in ieder geval al het nodige gezien. We gaan dan ook zeker nog een nieuwe route volgen.

Niet alles is wat het lijkt

Een kleine speelgoed dinosaurus bij een lantaarnpaal deed Joke schrikken omdat ze niet direct zag wat het was. Net zoals bomen die ogen hebben, is niet alles wat het lijkt. Een zekere nuchterheid is dus wel op zijn plaats. 

Wat wel echt is wat het lijkt, is de schoonheid van (de omgeving van) Bodegraven.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

2 Comments

 • Gerrie 18 oktober 2023 at 20:26

  Wat een mooi verhaal en prachtige foto’s Piet. Omdat het over Bodegraven gaat waar Jan in zijn jeugd gewoond heeft is het voor ons extra leuk om te lezen.

  Reply
  • Piet 18 oktober 2023 at 20:36

   Dankjewel Gerrie. En ja, we moesten ook aan Jan denken toen we er liepen. We wisten alleen niet meer waar Jan gewoond heeft. We hebben het wel pas gezien in zijn fotoboek.

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.