From de Binckhorst with love

25 september 2020

Eind jaren 70 startte ik een nieuwe baan aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Bij de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf om precies te zijn. Deze stichting was gehuisvest in een, toen recent, opgeleverd pand dat aan de straatzijde voor de ingang naar het kasteel de Binckhorst was gebouwd. 

Poortgebouw

Dit pand was bekend als het poortgebouw (vanwege de poort om het zicht op het kasteel vanaf de straat te kunnen behouden). De Binckhorstlaan was in die tijd al een drukke verkeersader, zelfs zonder de huidige bedrijvigheid en zonder de verlengde Mercuriusweg. 

Nog geeneens heel lang voor die tijd stond er zelfs nog een boerderij zo ongeveer op het parkeerterrein van het poortgebouw. Enkele foto’s uit de collectie van het Haags Gemeentearchief geven daar een mooi beeld van.

Rotterdamsebaan

Na jaren van voorbereiding is in 2016 het project gestart om daarin de aanleg van de Rotterdamsebaan te realiseren. Nog een kleine twee maanden geduld en dan wordt deze geopend.

Een belangrijk onderdeel van de Rotterdamsebaan (S107) is de tunnel die tussen Ypenburg en de Binckhorstlaan is aangelegd. Deze tunnel heeft de naam Victory Boogie Woogie gekregen. Omdat ik nu in Ypenburg woon, was ik in de gelegenheid om de ontwikkelingen van dichtbij de volgen. Op de open dagen of gewoon in het voorbijgaan.

Trefpunt

Voor dit project is er een trefpunt ingericht waar informatie over het project beschikbaar is en ook archeologische vondsten tentoon worden gesteld. Met op Open Dagen ook speciale kinderactiviteiten.

Omdat het project op het punt staat opgeleverd te worden, heeft de gemeente Den Haag een boek samengesteld over de tunnel dat bij het trefpunt af te halen is (zolang de voorraad strekt). Natuurlijk had ik de nieuwsbrief niet goed gelezen en dus stonden we een week te vroeg bij het trefpunt. Geen punt voor het trefpunt, dit gaf de gelegenheid om nog eens stil te staan bij alle mooie filmpjes, informatieplaquettes en een aantal archeologische vondsten. Een daarvan trof mij wel in het bijzonder: een wagenwiel uit de 17e eeuw dat was gevonden op het terrein van de boerderij bij het kasteel. Zo ongeveer op de plaats waar ik zo’n 40 jaar geleden mijn auto parkeerde.

Het Trefpunt Rotterdamsebaan wordt eind oktober 2020 afgebouwd, maar niet getreurd: het Trefpunt Herinrichting Binckhorst staat al te trappelen. Nu nog in een gedeelte, maar straks hebben en krijgen ze letterlijk alle ruimte.

Gastvrij

Bij het afhalen van het boek (inderdaad een week verder), werden we weer alleraardigst ontvangen. Het Trefpunt maakt zijn naam in alle opzichten waar: een gastvrije omgeving waarin vriendelijke gastvrouwen beschikken over veel inhoudelijke kennis en dit op een enthousiaste manier over brengen.

Hulde aan het Trefpunt en ik kom zeker ook kijken naar het nieuwe trefpunt!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

No Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.