Een aangename verrassing

Ik vind het schrijven van blogs leuk. Doorgaans ontstaat er tijdens een activiteit, op basis van wat ik zie, spontaan een idee over een blog. Foto’s maak ik dan meestal al gelijk en dan verzamel ik daar later aanvullende informatie bij. Maar voor deze blog stap ik, voor een bijzondere gelegenheid, eens uit mijn comfortzone. Geen spontane blog, maar eentje die ik al weken geleden heb gepland. Qua idee dan en nog niet de inhoud. In plaats van top-down nu bottom-up werken. Hiervoor moest ik andere vaardigheden aanspreken en ik moet zeggen dat mij dit best wel beviel. De hamvraag is natuurlijk wat die bijzondere gelegenheid is. Lees maar snel verder!

Dochters

Ons gezin telt twee dochters, inmiddels weliswaar al veertigers, maar een titel ‘dochter’ heb je voor het leven. Al mijmerend hierover gingen mijn gedachten naar de tekst van een lied van Marco Borsato over dochters. En ja, de tijd gaat inderdaad snel en de kinderen leiden natuurlijk allang een eigen leven. Maar toch liggen de herinneringen aan hun jeugd nog vers in het geheugen. Zo ook over onze eerste dochter Sandra. Zij wist al vroeg, ze was iets van zeven of acht jaar, dat ze schrijfster wilde worden. Voor een kind van die leeftijd en misschien ook wel in die periode, een atypische wens. Maar ze bewees dit eigenlijk al bijna direct met een paar gedichten die mij versteld deden staan. Een kind nog, zo jong en dan al doordachte teksten. Waar haalt ze dit vandaan? Een talent dat ik niet herkende bij mijzelf, noch bij mijn vrouw. Een grote verrassing dus. De jaren verstreken en Sandra bleek ook andere talenten te hebben en begon haar carrière met een afgeronde universitaire studie in marketingmanagement.

Verkocht

Zo’n 15 jaar geleden zal het geweest zijn dat Sandra haar moeder enorm wist te verrassen. Uit het niets kreeg Joke een boek getiteld ‘Verkocht’. Zonder dat we dit op de een of andere manier hadden kunnen vermoeden had Sandra een boek geschreven en laten drukken. We wisten natuurlijk wel dat ze nog steeds een verlangen had om schrijfster te worden maar een boek schrijven? Het was een grote en aangename verrassing. Haar eerste boek gaat over een jonge vrouw die haar toekomstbeeld langzaam loslaat om plaats te maken voor een nieuwe werkelijkheid. Sandra omschrijft zich als iemand met een levendige fantasie die op dat moment met haar vriend samenwoont in Den Haag.

Summer Romance Schrijfwedstrijd

Kabook, een uitgeverij van kwalitatieve, gedurfde fictie voor een breed lezerspubliek, organiseerde in 2023 een zogenaamde Summer Romance schrijfwedstrijd. Beginnende auteurs worden geprikkeld om een geweldig idee, mits feelgood, om te zetten naar een vrolijk, romantisch, zonnig verhaal. Dit verhaal moet een ‘Summer Romance- snaar’ bij de lezers raken.
Dit bleek bij Sandra niet tegen dovemansoren gezegd. Zij stortte zich vol overgave op een nieuwe roman. De concepten werden gedeeld en al gaandeweg kreeg het boek steeds meer vorm. En ja, ik mocht de concepten ook inzien maar ik achtte mijzelf niet in staat om waardevolle kritiek te leveren op een (naar mijn idee) mierzoet meidenverhaal. Ik heb de concepten dus niet echt goed gelezen.

Uit de vele tientallen inzendingen kwam Sandra’s boek steeds verder in de beoordelingen. En op een gegeven moment kwam de mededeling dat haar boek ‘Een onverwachte bestemming’ zoveel kwaliteit had dat de uitgeverij hiermee verder wilde. Ondanks dat wij overtuigd waren van haar schrijverstalent, was dit toch wel (weer) een grote verrassing.

Een onverwachte bestemming

En zo viel vorige week (en ja, ook dit was weer een verrassing) eerder dan gedacht haar debuutroman bij ons op de deurmat. En ik vond eigenlijk wel dat ik het boek toch echt wel moest lezen alvorens een blog te schrijven. Ik ben sowieso al niet een boekenverslinder en dan beginnen aan zo’n mierzoet meidenverhaal: ik moest er echt even voor gaan zitten.
Maar al kort nadat ik begonnen was, bleek ik niet meer te stoppen, ik heb het hele boek in een ruk uitgelezen. Natuurlijk ben ik niet in alle opzichten objectief, maar toch: het verhaal heeft mij geraakt. De inhoud ga ik niet verklappen, ik heb liever dat je het boek aanschaft natuurlijk, maar dit is wat mij is opgevallen: veel humor en kwinkslagen, het boek heeft verrassende wendingen, het leest natuurlijk en maakt je telkens nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk, je verplaatst je gemakkelijk in de hoofdpersoon en er staan tussen de regels door ook nog wijze lessen. En eerlijk is eerlijk: ik moest in het begin een beetje wennen aan de sprongen in de tijd, maar dat komt waarschijnlijk ook door mijn beperkte literaire kennis.

Dat ik het boek in één ruk heb uitgelezen was niet uit een soort van morele verplichting, maar echt omdat het verhaal mij greep. De eerste recensies zijn inmiddels al binnen, overwegend positief maar dat verbaast mij nu niet meer. En ook verrassend: ik had nooit verwacht dat ik een feelgood roman zo leuk zou vinden. Gaf het verhaal mij een positief en gelukkig gevoel? Zeker, niet alleen vanwege de inhoud maar veel meer vanwege de auteur! Wie meer wil weten over Sandra kan naar haar website gaan, van harte aanbevolen!

Conclusie

Haar droom om schrijfster te worden is mij bekend en haar eerste boek bevestigde dat Sandra het ook in haar had. Maar het was toch wel een aangename verrassing dat haar eerste ‘echte’ roman nu ook in de boekhandel ligt. Haar manier van schrijven en de verhaallijn smaakt naar meer. Ik hoop van ganser harte dat dit er ook van komt.

Chapeau Sandra!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

8 Comments

 • Gerrie Middelkoop 25 maart 2024 at 19:33

  Hoe trots jij en Joke je als ouders van de auteur van ‘Een onverwachte bestemming’ zullen voelen hoef ik niet te raden, het spat van deze blog af! En terecht!
  Ik heb het boek van mijn vroegere buumeisje ook met veel genoegen in één ruk uit gelezen en ben onder de indruk van de prettige schrijfstijl, de mooi gevormde zinnen en de leermomentjes.
  Ik wens Sandra een succesvolle carrière toe als schrijster en ben benieuwd naar haar volgende boek.

  Reply
  • Piet 26 maart 2024 at 08:59

   Fijn te horen dat de blog overkomt zoals de bedoeling is. Leuk dat je het boek al hebt aangeschaft en gelezen!!! Ik zal jouw positieve woorden aan Sandra overbrengen.

   Reply
 • Ja 26 maart 2024 at 09:38

  Wat een leuk stukje en natuurlijk trots op Sandra. Leuk dat er reacties op het boek zijn.

  Reply
  • Piet 26 maart 2024 at 10:18

   Ja, zeker leuk dat er al reacties zijn. Bemoedigend!

   Reply
 • Sylvia Nahapiet 26 maart 2024 at 15:31

  Ik was al van plan het boek te kopen. Maar je enthousiaste blog zorgde ervoor dat ik direct besteld heb 😉. Heel benieuwd.
  Heel veel succes voor Sandra. Zo goed van haar.

  Reply
  • Piet 26 maart 2024 at 18:31

   Wat leuk te horen Sylvia. Veel leesplezier alvast en Sandra vond het leuk te horen dat je het boek hebt gekocht 😁

   Reply
 • Lia 2 april 2024 at 09:29

  Toppie Sandra hoop je boek aan te schaffen zodat ik het kan lezen.
  Ben nu wel heel nieuwsgierig geworden.

  Reply
  • Piet 3 april 2024 at 16:34

   Ik heb Sandra jouw complimenten over het boek doorgegeven. Ze was er erg blij mee!

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.