15 januari 2023
Ingeklemd tussen Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag is in de zomer van 2020 een nieuw natuurgebied geopend: de Nieuwe Driemanspolder. Dit gebied ligt op fietsafstand van ons huis, we zijn er dus al een aantal keren doorheen gefietst. Maar nog nooit hadden we hier gewandeld. Hoog tijd om dit dus een keer te doen. Ondanks de gure wind hebben we de stoute wandelschoenen aangetrokken en, omdat we hier toch waren, ons ook wat verdiept in Wilsveen. Dit alles leverde toch weer een leuk uitstapje op.
Historie Nieuwe Driemanspolder
De eerste vraag die bij mij opkwam was natuurlijk hoezo nieuw, is er dan ook een oude Driemanspolder. Dit zou de gelijknamige wijk in Zoetermeer kunnen zijn maar ik had hier geen zekerheid over. Gelukkig staan het Nationaal Archief en de educatieve website Topotijdreis ook mij 24 uur per dag beschikbaar.
Hieruit bleek dat de Driemanspolder al in 1675 vermeld stond op een ingetekende kaart. Op deze kaart trouwens, is ook heel goed de huidige Dorpsstraat van Zoetermeer weergegeven met de nog steeds bestaande Oude Kerk.
Op de topografische kaarten is het polderlandschap prachtig in beeld gebracht en hieruit zijn veel van de huidige wijk- en straatnamen in de omringende plaatsen goed te herkennen. Een paar kaarten heb ik hieronder opgenomen. Bijvoorbeeld die uit mijn geboortejaar (1957), de Driemanspolder staat daar in zijn volle glorie opgenomen. Op een kaart uit 1968 is de wijk Driemanspolder als eerste bebouwing zichtbaar en in 1993 verschijnt de naam Nieuwe Driemanspolder voor het eerst op de kaart. Hierop is ook heel goed de expansie van Zoetermeer te zien. De meest recente kaart is uit 2020: Nootdorp en Den Haag zijn hier al bijna uit hun voegen gebarsten.
Gelukkig is het resterende deel van de Driemanspolder hier als natuurgebied goed zichtbaar.
Het natuurgebied zelf
Tijd om het natuurgebied zelf eens onder de loep te nemen. Het voornaamste doel hiervan is een piekberging oftewel een calamiteitenberging in geval van hevige neerslag en om wateroverlast te beperken. Op de website van het Hoogheemraadschap van Rijnland staat dit gedetailleerd beschreven.
Het gebied bestaat uit een noordelijk- en een zuidelijk deel met in beide delen een drassig gebied waar veel vogels op afkomen. Op internet zijn overigens leuke wandelroutes te vinden.Wij hebben maar een beperkt deel van het natuurgebied verkend. In dit jaargetijde neemt de natuur een rustpauze en dat is goed te merken. Desalniettemin is het een indrukwekkend gebied geworden waarin de ontwikkeling van flora en fauna in de komende jaren ongetwijfeld tot mooie plaatjes zal leiden.
Wie nog geïnteresseerd is in de officiële opening van dit natuurgebied kan deze bijdrage op YouTube eens bekijken.
Wilsveen
Dan nog kort iets over Wilsveen. Dit buurtschap ligt als een langgerekt lint langs de gelijknamige, circa 3 km. lange weg en telt zo’n 70 adressen. Ondanks de beperkte omvang is dit buurtschap wel opvallend.
Zo heeft ze een aantal rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, ligt er een goed onderhouden en mooi kerkhof en kent dit buurtschap een roerige geschiedenis als Mariabedevaartsoord.
Ooit stond er ook een protestantse kerk, maar deze is op 13 december 1819 bij Openbare Verkooping van de hand gedaan. Zie onderstaande aankondiging afkomstig uit de ‘s Gravenhaagsche Courant. Al met al indrukwekkend.
Tot slot
Om het natuurgebied echt goed te beleven hebben we waarschijnlijk het verkeerde moment uitgekozen: een waterkoude dag met een straffe wind. Dit nodigde niet echt uit om lang en uitgebreid op een plek te blijven staan. Toch heb ik er wel een aantal foto’s aan overgehouden en we gaan er zeker dit jaar nog een aantal keer naar toe!
3 Comments
Respect voor jullie om met dit weer toch de wandelschoenen aan te trekken! Resultaat weer een mooi stukje geschiedenisles met prachtige foto’s Piet!
Nou wij wandelen lang niet zo vaak en veel als jullie denk ik Gerrie. En, de laatste dagen hebben we weinig keus qua wandelweer 😉
Een fijne samenvatting en mooie fotos Piet