Jan Steen

9 februari 2023

Als het een mooie winterdag is, dat wil zeggen een stralende zon met weinig wind, ontwaakt er een lentegevoel in mij en kriebelt het om naar buiten te gaan.
Gelukkig denkt mijn vrouw er precies hetzelfde over, dus op zoek naar een leuke wandeling. 
Omdat we ‘beschermer’ zijn van het Zuid-Hollands Landschap krijgen we regelmatig ideeën gemaild over wandelingen.
Deze keer gingen we voor de wandeling ‘Stedelijk hout’ dat grotendeels langs Oegstgeest loopt en voor een kleiner deel door Warmond. Maar alleen dit kleinere deel was al zo mooi dat we het voor deze keer hierbij gelaten hebben. En ook al is Warmond een vrij kleine plaats, de indrukken waren groots.

Lees maar verder!

Stukje geschiedenis

Ik vind het altijd interessant om eerst iets te lezen over het ontstaan van een locatie en gelukkig kent Warmond ook een historisch genootschap: Warmelda.
Hier valt onder andere te lezen dat Warmond in de 9e eeuw voor het eerst genoemd wordt als dorp, maar de eerste bewoners er al 4.500 jaar geleden actief waren.Door de eeuwen heen heeft het dorp dus al veel meegemaakt. Nu is het geen zelfstandige gemeente meer, maar het heeft uiteraard nog wel een eigen kern met circa 5.000 inwoners.

Statig dorp

Warmond en Oegstgeest zijn aan elkaar geplakt. Vanuit Oegstgeest linksaf de brug over en je bent er. Vervolgens onder het spoor door en  nog een klein stukje rechtdoor. Dan begint het met een aaneenschakeling van mooie, indrukwekkende en oude huizen en gebouwen. Het dorp maakt een statige indruk. Om hier een goede indruk van te krijgen moet je starten in de (daar is hij al) Jan Steenlaan. Over Jan Steen straks meer. Vervolgens de Dorpstraat, de Burgemeester Ketelaarstraat en je staat aan het begin van Huys te Warmont. Dit alles in een één kilometer lange weg waar heel veel te zien valt. De weg terug heet de Heenweg (!) en biedt ook al zo veel moois. Het zal niemand verbazen dat Warmond tientallen rijks- of gemeentemonumenten heeft.
Wij vielen in ieder geval van de ene verbazing in de andere. Niet alleen vanwege de bebouwing, maar ook de doorkijkjes naar fantastische waterpartijen met namen als Laeck, Joppe, Warckerleede en Dieperpoel. Onze wandeling heeft ons langs een drietal bijzondere plekken gebracht die ik toch graag wil benoemen.

Huys Groot Leerust

Groot Leerust was ooit een buitenplaats die dateert uit de 18e eeuw. Nu herinnert het schitterende huis nog aan de bloeiperiode van toen, net als in de daarachter gelegen theekoepel. Destijds behoorde dit alles toe aan de buitenplaats. Nu ligt het bijna verscholen, slechts een klein bordje aan de straatzijde verwijst naar het park.
Ook interessant is de herkomst van de straatnaam waaraan het park nu gelegen is: Burgemeester Ketelaarstraat. Deze burgmeester werd in september 1944 vermoord terwijl hij bemiddelde tussen de bezetter en het verzet. Op de plek van de moord is een plaquette ter nagedachtenis aan hem.

Huys te Warmont

Het Huys te Warmont is een kasteelachtig gebouw op een terrein van 23 hectare. Het Huys te Warmont was eeuwenlang de zetel van de hoge en vrije heren van Warmond. Momenteel is het privébezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Het park is wel toegankelijk voor het publiek en een wandeling hierin kan ik van harte aanbevelen. Het is een gevarieerd park met eikenlanen, taxusbomen, grasperken, idyllische bruggetjes en veel vogels. Je kan hier met gemak een uur over langer doorbrengen.

De oude toren

De oude toren is naar mijn mening de parel van Warmond. Hoe mooi en indrukwekkend alles was, deze omgeving sprak in ieder geval het meest tot de verbeelding.
Allereerst de toegang tot de oude toren. Via een laan, genoemd naar de daaraan gelegen buitenplaats Oostergeest, doemt de markante kerkruïne in de vorm van een toren als een stenen pilaar op. De oude toren is het restant van een kerk. Het informatiebord bij de toren vertelt dat deze in de 12e eeuw in tufsteen was opgetrokken. Nadat de kerk in 1573 in brand was gestoken bleef alleen een oude toren over die waakt over de begraafplaats. En wat voor een. De begraafplaats werd al in de 14e eeuw vermeld en oogt wat macaber. Van hele oude graven (een van de oudste graven die wij aantroffen stamt uit 1607) tot hele recente. Een diversiteit aan grafzerken en herinneringen, dit alles langs de restanten van de kerk. Iets verderop was ooit een groot seminarie dat nu verbouwd is tot huur- en koopwoningen en zorgeenheden.

Het huis van Jan Steen

Verspreid door Warmond kom je werken van Jan Steen tegen. Als muurschildering of als eyecatcher bij een supermarkt. Naar verluid heeft hij van 1657 tot 1660 in Warmond gewoond. Het huis bestaat nog steeds en ligt nu, heel toepasselijk, aan de Jan Steenlaan. Voordat hij in Warmond ging wonen, heeft hij in Delft gewoond. Voor een langere periode, namelijk van 1654 tot 1657. In beide periodes heeft hij schilderijen gemaakt, maar kassuccessen waren het niet. De schulden stapelden zich op.

Tot slot

Met dank aan Jan Steen bleek eigenlijk aan het eind van onze wandeling dat er een verbinding ligt tussen Warmond en Delft. Een mooier einde konden we ons niet wensen. Voor wie geïnteresseerd is geraakt: hier kan je de wandeling met toelichting downloaden. Het zal je niet verbazen dat sommige teksten bekend voorkomen!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

4 Comments

 • Gerrie Middelkoop 9 februari 2023 at 17:22

  Weer een mooi verhaal Piet, de verbinding tussen Warmond en Delft is een leuk ‘weetje’ voor een aflevering van De Slimste Mens.
  En zoals we hebben kunnen lezen wat dit een tot op de heenweg interessante wandeling!

  Reply
  • Piet 11 februari 2023 at 15:46

   Haha Gerrie, ik zal de redactie van de slimste mens inlichten. Bedankt voor het compliment!

   Reply
 • Jan Middelkoop 11 februari 2023 at 17:39

  Leuk verhaal weer met een leuk stukje geschiedenis.

  Reply
  • Piet 11 april 2023 at 17:00

   Ha Jan, soms loont het om oude reacties terug te lezen. Bijvoorbeeld om te merken dat ik nog helemaal niet had gereageerd! Maar alsnog bedankt voor het compliment!

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.