Natuurlijk gezinsleven

3 juli 2024

Zoals vaker ontstaat een blog bij mij spontaan. Zo ook tijdens een (zoals ik dat noem) pop-up wandeling. Even samen inventariseren wat de wensen zijn en dan iets opzoeken en gaan.
Deze keer viel de keuze op een natuurgebied tussen Pijnacker en Lansingerland waar tijdens de wandeling het thema gezinsleven bij mij opkwam.

Lansingerland

Zoals heel vaak verdiep ik mij eerst nog kort in de geschiedenis van de omgeving. Zo is Lansingerland een gemeente ontstaan uit een fusie tussen de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Deze laatste plaats was een samenvoeging van de dorpen Berkel en (je raadt het al) Rodenrijs. In Rodenrijs heb ik in 1978 nog tijdelijk als PTT-lokettist vanuit een portacabin gewerkt. Deze kernen lagen in een poldergebied. Een van deze polders (de Nieuwe Droogmaking) is de oorsprong van een vrij nieuw natuurgebied.

De Groenzoom

Dit natuurgebied draagt de naam De Groenzoom. Zoals op de website van het Zuid-Hollands Landschap valt te lezen: “De Groenzoom vormt een belangrijke schakel tussen polder De Oude Leede en het bos van De Balij”. Ik kan dat zelf niet beoordelen, daarvoor ontbreekt bij mij de biologische kennis, maar dat het een functie heeft is wel duidelijk. De flora en fauna is divers en zeer boeiend. Niet voor niets liepen er veel mensen met een verrekijker of fotocamera rond. 
Misschien mede dankzij het natte voorjaar is alles nog groen en in bloei. We konden de lente nog volop beleven.

Beleef de lente

Daarover gesproken: ik ben een zeer geïnteresseerd volger van Vogelbescherming en dan met name van ‘Beleef de Lente’. Hier kan je van verschillende vogels het leggen van de eieren, broeden, voeden, opvoeden en zelfstandig worden van de kuikens live volgen. Het gezinsleven staat ook hier centraal: leren eten, spelen met elkaar, standjes uitdelen en de stap naar het leiden van een eigen leven. Dit gezinsleven is ontzettend mooi en leerzaam om te zien. Leef mee met de steenuil, oehoe, bosuil, zeearend, ooievaar, visarend, torenvalk en met nog veel meer vogels.
Ook in dergelijk gezinnen is niet alles even logisch en voorspelbaar. Zo kwam dit jaar, voor het eerst en zeer ongewoon, een uitgevlogen zeearend weer terug op het nest.

De paden op, de lanen in

Als je geïnspireerd bent geworden door deze blog en de foto’s, kan ik mij voorstellen dat je een wandeling in De Groenzoom op je ‘to-do’ lijst hebt gezet. Op de website van het Zuid-Hollands Landschap staat een wandeling van een kleine 11 kilometer. Deze begint en eindigt bij uitspanning De Soete Suikerbol, wel zo handig. Wij hebben een verkorte wandeling gemaakt, startend aan de Kleihoogt, en kwamen daar al zoveel moois tegen dat de gemiddelde snelheid bijzonder laag was. De grote wandeling gaan we zeker ook nog een keer doen!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

3 Comments

 • Gerrie Middelkoop 3 juli 2024 at 18:09

  Prachtige foto’s van lente flora en fauna! Dat er maar een mooie lange zomer achteraan mag komen.
  De 11 kilometer wandeling hebben wij op ons to do lijstje gezet en gaan we zeker lopen!

  Reply
  • Piet 5 juli 2024 at 13:48

   Dank je wel Gerrie en misschien iets om met elkaar te lopen?

   Reply
 • Gerrie Middelkoop 6 juli 2024 at 09:54

  Dat lijkt ons echt leuk! Zullen we proberen dit ad hoc te plannen op een dag met mooi wandelweer?

  Reply
 • Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.