Liefde voor het landgoed

14 mei 2024

Wellicht klinkt deze titel je bekend in de oren. Dat kan kloppen, want dit is de naam van een televisieprogramma van omroep Max. In deze serie wordt een aantal bewoners van landgoederen gevolgd bij hun dagelijkse bezigheden. De landgoederen gaan van generatie op generatie over en bij elke beslissing die ze nemen moet de landgoedbeheerder aan de volgende generatie(s) denken.
Recent bezochten wij het landgoed en kasteel De Haar en tijdens dit bezoek moest ik een aantal keer onwillekeurig aan dit programma denken.

Een stukje geschiedenis

Op de website van het kasteel staat de geschiedenis gedetailleerd beschreven. Een paar bijzonderheden wil ik graag aanhalen omdat dit tijdens het bezoek nadrukkelijk terugkwam.De Haar is het grootste kasteel van Nederland, ooit privébezit van de familie van Zuylen. Het kasteel is aan het einde van de negentiende eeuw herbouwd op een middeleeuwse kasteelruïne. Compleet met torens, kantelen, weergangen, een ophaalbrug en slotgracht. Het indrukwekkende monumentale kasteel kenmerkt zicht door de rijke geschiedenis. Als Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild de Haar in de 19e eeuw erven als vervallen reünie, begint het verhaal van een bijzondere periode in de geschiedenis die qua pracht en praal eigenlijk heel on-Nederlands is.

Bezoek aan het kasteel en het landgoed

Kijkend naar het televisieprogramma vraag ik mij af hoe het wonen op een kasteel is. Zou ik dit ontdekken bij een bezoek aan het kasteel?  Ik kan nu zeggen dat het kasteel er nog precies zo uitziet als tijdens de septemberbewoning van de adellijke familie in de vorige eeuw. Achter elke deur schuilt een verhaal over andere tijden, culturen en figuren. Wat mij opviel was dat eenmaal binnen, het kasteel je als het ware omarmt. Alle kamers zijn geopend en het ademt ook toegankelijkheid uit. Verder de pracht en praal, de luxe en de vele details. Je kijkt echt je ogen uit. Opvallend waren ook de vele vrijwilligers die onvermoeid de bezoekers met veel achtergrondinformatie te woord stonden.

Het kasteel is omringd door een park vol oude bomen, vijvers, kronkelende paden en bloemrijke stijltuinen. Het is hier niet alleen heerlijk wandelen, je kunt ook op tal van plekken zitten en je vergapen aan de natuur, het kasteel en de prachtige bomen. Alles ziet er verzorgd uit. Wat blijkt: de adellijke familie verblijft in september regelmatig in het kleine kasteel en loopt dan ook graag een rondje over het landgoed. 

Tot slot

De omschrijving ‘Liefde voor het landgoed’ is zeker op De Haar van toepassing. Dit bezoek gaat wat mij betreft een herhaling krijgen, al was het alleen maar om het landgoed nog eens goed uit te kammen en het kasteel nog gedetailleerder te bekijken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

4 Comments

 • Gerrie Middelkoop 14 mei 2024 at 16:14

  Het enthousiasme waarmee jij jullie bezoek aan kasteel De Haar en het landgoed beschrijft nodigt uit om al dat moois met eigen ogen te gaan bekijken.
  Ik ben er meerdere keren geweest, maar dat was in een periode dat een aantal kamers gesloten waren voor publiek.
  Ook weet ik dat in kersttijd het kasteel wordt omgetoverd tot een sfeervol en betoverend kerstkasteel met een kerstboom van 8 meter hoog en bij avond heel veel lichtjes!

  Reply
  • Piet 14 mei 2024 at 17:37

   Dank voor het compliment, maar voor jou was het niet nodig. Leuk dat jij er al meerdere keren bent geweest. Volgens mij is Joke daar ook weleens geweest op een fair van Libelle of Margriet. Wat jij beschrijft hoe het er met de kerst uitziet lijkt me ook wel een hele belevenis!

   Reply
 • Jan Middelkoop 14 mei 2024 at 17:23

  Weer een leuke story Piet. Ik vind het ook altijd leuk om daar langs te rijden alle huisjes met rood witte luiken.

  Reply
  • Piet 14 mei 2024 at 17:35

   Lijkt mij ook een mooie tocht met de motor!

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.