15 april 2024
Bekend, onbekend en tijdloos. Hoe zit dat? Al sinds 1977 vindt jaarlijks (uitgezonderd in de coronatijd) in het eerste weekend van april een grootschalig glastuinbouw evenement plaats onder de naam Kom in de Kas. Ondanks dat dit een grote publiekstrekker is (ook dit jaar kwamen er weer zo’n 170.000 bezoekers op af), zijn er ook mensen die er nog nooit van hebben gehoord of die het evenement nog nooit hebben bezocht.
Glazen Stad
Wij zijn een redelijke trouwe bezoeker van Kom in de Kas. Met redelijk trouw bedoel ik dat we regelmatig, maar zeker niet ieder jaar, gaan. Doorgaans kiezen we dan een route bij ons in de buurt. Glastuinbouw in de Randstad hoeft niet ver weg te zijn.
Als je, zeker nog in de jaren ’70, iemand zou vragen naar een glastuinbouwgebied zou je ongetwijfeld ook het Westland als antwoord hebben gekregen. De Glazen Stad is nog steeds de bijnaam van deze streek. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het idee van Kom in de Kas hier is ontstaan.
Van generatie op generatie
Wat ik mij weet te herinneren uit de begintijd is dat de bezoekers zowel jong als oud waren. Het merendeel kwam op de fiets en ging al lopend langs de deelnemende kassen.
Wanneer wij voor het eerst Kom in de Kas hebben bezocht weet ik niet exact, maar dat zal rond 1980 zijn geweest. Betrekkelijk jong waren we toen nog. Eerst gingen we samen, daarna met onze kinderen. Toen de kinderen ouder waren gingen we weer samen en nu regelmatig met de kinderen en kleinkinderen. Van betrekkelijk jong toen naar betrekkelijk oud nu. En van generatie op generatie dus, dat is in al die tijd niet veranderd.
Tijdloos evenement
De invulling van Kom in de Kas is in algemene zin niet gewijzigd: de bezoekers kennis laten maken met het product en het productieproces. De deelnemers zijn onveranderd nog steeds trots op waar ze dagelijks mee bezig zijn: het telen van mooie, verse, smakelijke en gezonde producten. De glastuinbouw in Nederland is nog springlevend!
Toch zijn er ook duidelijke ontwikkelingen te zien. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van circulaire kassen, zijn er natuurlijke- en biologische bestrijdingsmiddelen in plaats van chemische en zijn er tal van duurzame maatregelen geïntroduceerd.
Dichtbij huis
Wij hebben het geluk dat in onze nabijheid nog altijd kassen zijn. Zo halen we in de periode april-oktober nagenoeg altijd onze paprika’s bij een kas in Nootdorp.
Een kassengebied waar we in het verleden een aantal keer zijn geweest lag in Sion. Daar waar we vroeger met onze kinderen paprika’s, komkommers en tomaten konden snoepen en genieten van allerlei bloemen en planten zijn inmiddels huizen met tuinen verrezen, gelegen aan straten met namen die verwijzen naar de tijd van de kwekers.
Een van onze kinderen woont in deze wijk. Als we hier met de auto of fiets doorheen rijden mijmer ik soms nog over de tijd dat de kassen er stonden en waan ik mij weer even die dertiger in de jaren ‘80.
6 Comments
Niet alleen in de bollenstreek mooie kleuren in deze tijd van het jaar, óók in de kassen een lust boor het oog!
Hoi Gerrie, je de kassen stonden er weer fleurig bij! Was genieten.
Ik heb alvast eerste weekend april 2025 in mijn agenda gezet. Eindelijk eens een keer gaan?
Ik weet in ieder geval de data. Dank Piet
Slim om het alvast in de agenda te zetten. Op de website van Kom in de Kas staat tegen die tijd ook welke tuinders meedoen zodat je een leuke locatie kunt uitzoeken.
Dit verhaal brengt herinneringen naar boven.
Jullie hebben Tony en mij ook eens meegenomen IN DE KAS.
Dat was een fijne dag
Dat is waar Lia, dat hebben we inderdaad een keer gedaan. Ik weet alleen niet meer precies in welk jaar dat was. In hetzelfde jaar dat we naar het Varend Corso zijn geweest?