Onderweg

29 mei 2023

Onderweg zijn houdt “het begeven van A naar B” in. Je bent dus nog niet aangekomen. Op een zaterdag gingen we van huis op weg naar een tuincentrum, maar voordat we daar aankwamen besloten we een omweg te maken. Gewoon voor een korte wandeling.

Voorheen waren de zaterdagen vooral doelmatig ingedeeld, maar nu? Ach, we hebben de tijd. De zon schijnt, dus waarom niet een omweggetje maken?

Oude Leede

Zo kwamen we in Oude Leede terecht. Wij hebben wel iets met deze buurtschap. Regelmatig als we een stukje gaan fietsen gaan we naar (of richting) Oude Leede. En voor wie geen idee heeft over welke omgeving ik het nu heb: Oude Leede ligt ten zuidoosten van Delft en ten zuidwesten van Pijnacker.

De geschiedenis van Oude Leede gaat terug tot ergens in de 11e of 12e eeuw. In die tijd werden verhogingen (kreekruggen) in het veenlandschap aangebracht om als waterloop overtollig water af te voeren. Later in de tijd ontstonden er lintbebouwingen op deze kreekruggen. Zo kwam het dat op de kreekrug Oude Lee zich het buurtschap Oude Leede ontwikkelde. Dit buurtschap omvatte eerst een aantal bebouwingslinten: het lint aan de Oude Leedeweg, de Zuideindseweg, de Bovenmolenweg en de Molendijk en nadien ook linten aan de Wilgenweg en de Onderweg.

Polderlandschap

Oude Leede werd, zoals nagenoeg alle plaatsen, in de vorige eeuwen aan alle kanten omsloten door polders. Een deel van deze polders is inmiddels ten prooi gevallen aan woonwijken en industrieterreinen. Maar tenminste een van de polders is door het Hoogheemraadschap van Delfland aangewezen als bijzonder provinciaal landschap in het kader van de biodiversiteit. Sowieso is Midden-Delfland, waar deze buurtschap deel van uitmaakt, een mooi natuurgebied! Lees dit maar eens.

Onderweg

Onderweg is dus een bebouwingslint, maar pas vanaf een meer recent moment (enkele tientallen jaren geleden). Al lopend over deze weg kwamen we langs een huis met een eigen waterloop waarin bijzondere eenden en zwanen zwommen. De eigenaar woont hier zo’n 40 jaar en is waarschijnlijk een van de eerste bewoners hier. Hij heeft een schitterend uitzicht. Hij vertelde ons heel blij te zijn met het huis en niet weg te willen. Ja, in de verte zie je dat de bebouwing van Berkel en Rodenrijs dichterbij is gekomen, maar dat neemt niet weg dat zijn directe uitzicht valt onder de noemer ‘groenblijvend i.v.m. biodiversiteit’. Uitzicht op de molen, koeien, vogels en ook nog eens dicht bij de Ackerdijkse Plassen.

Met al dit moois in de buurt is het voor deze bewoner als voor zijn eenden: je vliegt uit en krijgt honger, maar je komt altijd weer thuis om te eten.

Wie in de buurt woont of hier eens in de buurt komt: pak de fiets, zoek knooppunt 12 op en ga een rondje fietsen. Bijvoorbeeld naar de knooppunten 6-7-9-10-25-83 en weer terug naar 12. Een rondje van 9 kilometer. Niet al teveel, maar je kijkt je ogen uit!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

Dit veld is vereist.

4 Comments

  • Gerrie Middelkoop 29 mei 2023 at 17:02

    Mooi stukje geschiedenis over een prachtig natuurgebied bij ons ‘om de hoek’. En ook de foto’s zijn prachtig, vooral ook de tot ziens foto met Joke 🥰

    Reply
    • Piet 5 juni 2023 at 15:30

      Dankjewel Gerrie ;).

      Reply
  • Anneke J.M. van den Berg 2 juni 2023 at 06:23

    Mooi verhaal en foto’s wederom Piet.
    Een echt Hollands landschap met de
    Polders en de luchten.

    Reply
    • Piet 5 juni 2023 at 15:31

      Ja mooi hè, zo’n Hollands landschap.

      Reply

    Leave a Reply

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.