23 oktober 2023
In het algemeen verstaat men onder een schuurfeest een jongerenfuif gehouden in een schuur op het platteland.
In onze ‘jongerentijd’ betekende dit een feest in een kas in het Westland. Tijdens zo’n feest werd luide muziek gedraaid, vloeide de drank rijkelijk en begon het feest eigenlijk niet voor 9 uur ’s avonds.
Kraamfeest
De overstap van schuurfeest naar kraamfeest is minder groot dan het lijkt. In onze jongerentijd waren er ook kraamfeestjes. Die waren doorgaans thuis waar onder het genot van koffie of thee het bekende beschuitje werd gegeten. Nu waren we uitgenodigd voor een kraamfeest in een kroeg. Een compleet andere entourage. Terwijl de muziek van deze tijd uit de luidsprekers schalden dronken we ons drankje, maakten we een praatje en aten we een beschuitje met muisjes. Heel anders dan toen, maar daarom niet minder gezellig.
Helaas moesten we vrij snel het feest verlaten omdat we naar een volgend feest gingen. Naar een schuurfeest. Verwonderende ogen keken mij aan. Schuurfeest? Jullie? Dat is toch iets voor jongeren? Op de terugweg bespraken we dit nog even om tot de conclusie te komen dat we niet naar een schuurfeest, maar gewoon naar feest in het Westland op weg waren.
Westland
De naam ‘Westland’ is afgeleid van de westelijke ambachten van het Hoogheemraadschap van Delfland. Vanwege haar ligging groeide het Westland vanaf de 16e eeuw tot een van de belangrijkste tuinbouwgebieden van Nederland uit. Of daarmee het Westland tot het platteland gerekend kan worden durf ik niet te zeggen, maar dat ze er kunnen feesten weet ik wel zeker. Niet in een schuur, maar wel in een kas.
En aangekomen in de kas kwam direct de sfeer van toen terug en het werd helemaal terug in de tijd toen we welkom werden geheten op het schuurfeest!
Terug in de tijd
Het feit dat we toch echt in een kas zaten kreeg ik iedere paar minuten bevestigd door een druppeltje water dat uit een bevochtigingsleiding kwam die pal boven mijn hoofd hing. Dat mocht de pret echter totaal niet drukken.Daar zaten en stonden we dan met ons vriendengroepje dat midden jaren ’70 is ontstaan. Zeven schoolvriendinnen met hun partners. Al bijna 50 jaar bevriend. Ooit stonden we met elkaar op zo’n feest en kletsten we over studie, militaire dienst en onze toekomst. Later over de kinderen en het werk en nu over kleinkinderen en pensioen. De inhoud van de gesprekken mogen dan met de tijd zijn meegegaan, de oeroude gezelligheid niet. Helemaal niet toen het (merendeel) 65-plussers de dansvloer opgingen op de jaren 60 en 70 muziek. Enkele toeschouwers keken ondertussen even op Teletekst voor de voetbaluitslagen. Ja, ook dit hypermoderne informatiesysteem uit de jaren ’80 is nog steeds niet uit de ban. Zeker niet in deze doelgroep.
Tot slot
Schuurfeesten zijn wat mij betreft tijdloos. In een van de volgende schuurfeesten hebben we het wellicht over onze kwaaltjes en gebreken en nemen we de eerste hulpmiddelen mee. Wat blijft is de gezelligheid en de gastvrijheid van de Westlanders.
5 Comments
Kan wel zien dat jullie uit het stadse komen. Bij ons in Bodegraven wel veel boerderijen masr in zo’n gereformeerde gemeente kon een feest met jongelui en drank echt niet. Als je op zondag ging fietsen of brommerrijden was he toch echt wel ern ketter die met een riek en bezems verjaagd moest worden. Is later wel goed gekomen🤣
Dus het platteland was ook niet alles Jan. Het lijkt me wel een mooi gezicht: jij met lang haar op een Puch en daarachter een boer(in) op klompen met een riek. Hahaha
Wat een leuk verhaal, vooral ook omdat op onze leeftijd heel veel herinneringen naast elkaar gelegd (of aan elkaar gekoppeld) kunnen worden.
Feit is dat je je zowel bij een kraamfeest als bij een schuurfeest toch weer even forever young kunt voelen!
Hoi Gerrie, forever young zeker. Maar niet tot de kleine uurtjes, dat zit er niet meer in 😉
Leuk verhaal Piet!