On the move

19 november 2021

Al eerder heb ik foto’s gepost over de Binckhorst en heb ik in verhaaltjes (zie onderaan) laten blijken dat dit gebied een bijzonder plekje in mijn hart heeft. De Binckhorst maakt een nieuwe stormachtige ontwikkeling door valt hier te lezen. Intussen zijn de foto’s uit mijn eerste verhaal al verouderd. Zo snel kan het in de Binckhorst gaan!

Met de opening van de Rotterdamsebaan is de Binckhorst nog toegankelijker geworden en als je de plannen leest, gaat (zo lees ik) “er een interessante wijk komen om te wonen en werken”.

Het woord interessant boeit mij wel. Interessant is aan de ene kant een tijdloos begrip, maar aan de andere kant ook wel zeer tijdgebonden. Een kleine opsomming van een aantal karakteristieke bedrijven heb ik hier opgenomen, in de wetenschap dat ik heel veel andere bedrijven niet genoemd heb.

In het begin van de 19e eeuw kwam er een gasfabriek, in 1918 vestigde de PTT zich in de Binckhorst en in 1921 werd de Caballero fabriek geopend.

Daar bleef het niet bij: in 1939 betrok Van der Heem (wat later Philips werd) een aantal panden. Een zeer karakteristiek pand werd in 1952 in gebruik genomen door Auto-Palace en natuurlijk mag ik ‘mijn’ Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf niet vergeten die in 1958 het recht tot huur van het kasteel kreeg.

En in een wat recentere periode betrok Fokker een pand aan de Binckhorst en werd begin jaren ’80 werd naast het kasteel een pand gebouwd voor de luchtmachtstaf met in de bunker een commandocentrum. Dit pand is inmiddels bijna gesloopt. Een foto daarvan staat hieronder.Ook KPN zette een aantal panden neer: op de Binckhorstlaan (ook al gesloopt, zie de timelapse) en op het Maanplein (deels waar voorheen Philips was gevestigd). Ook deze panden hebben inmiddels een andere bestemming gekregen.

Zo is het een komen van gaan van bedrijven. En in elke tijdsperiode was er sprake van een zekere vernieuwing, verbreding of interessante ontwikkeling. Voor nagenoeg elk van de genoemde bedrijven was er destijds publiciteit en sprake van een noviteit.

Ik ben heel erg benieuwd hoe ik over 20 jaar (als ik dat nog mag beleven) tegen de Binckhorst aankijk. De komende periode ga ik in ieder geval met interesse de ontwikkeling volgen. En natuurlijk vastleggen!

No Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.