Maffie

3 februari 2023

Wie het woord maffie hoort moet wellicht denken aan slapen (maffen) of aan de Bargoense
vertaling uit de 18e eeuw van een kwartje.
Niets is minder waar. Het woord maffie in deze blog is afgeleid van het Marokkaanse mafrouk. Mafrouk is in de Marokkaanse keuken een lekkernij die ontstaat uit zacht deeg dat op de een of andere manier gerold, gedraaid, gevouwen of gesneden is. Het eindresultaat is een knapperig soort pannenkoek.
Tot zover deze introductie, hoe ben ik op een maffie gekomen? Eerlijk is eerlijk: dit is niet mijn verdienste.
Lees maar verder!

Marokkaanse keuken

In mijn carrière ben ik meer dan eens mensen tegengekomen die er een onverwachte hobby op nahouden of op een heel ander terrein uitermate bekwaam zijn.
In mijn laatste werkomgeving was dit ook het geval. Een collega daar was ingehuurd als IT-architect en hij bleek daar zeer deskundig in te zijn. Op een gegeven moment vertelde hij mij dat hij zich aan het oriënteren was op iets compleet anders: een foodtruck.
Inmiddels is zijn inhuuropdracht ten einde gekomen en is hij bij een andere opdrachtgever actief. En de foodtruck? Die is er (nog) niet gekomen.
In plaats daarvan heeft hij zich verder als kok bekwaamd met als resultaat een indrukwekkende, op de Marokkaanse kooktraditie gebaseerde, keuken. 

UniqFood

In deze blog heb ik het over Okacha Abed en zijn initiatief dat de naam UniqFood heeft gekregen. Op zijn website komen aspecten naar voren die veelbelovend zijn: van kinds af aan actief in de keuken, nieuwe gerechten creëren en onderscheidend zijn. 

Dat belooft wat!

Inmiddels is zijn bedrijf in productie en begin dit jaar was, om in IT termen te blijven, voor een aantal genodigden de acceptatietest. Ik was een van de gasten die mocht aanschuiven aan zijn tafel.
Onder een opperbeste sfeer werd een maaltijd geserveerd waarin maffies met diverse vullingen centraal stonden. Daarbij diverse gerechten als huisgemaakte humus, couscous salade, aubergine salade, groene salade, cassave met wasibi-mayonaise en aubergine croutons. Kenmerkend voor de maffies is dat Okacha zich voor de vullingen heeft laten inspireren door verschillende keukens. Daardoor ontstaat er veel variatie in zijn maffies.
Alle gerechten doorstonden de test glansrijk. Smaakvol, afwisselend, leuk gepresenteerd en inderdaad onderscheidend. Niet in het minst door het gebruik van kruiden die kenmerkend zijn voor de Noord-Afrikaanse keuken.
De live-gang is een feit en UniqFood levert inmiddels aan de eerste horecaondernemingen en bedrijven!

Maffie, de nieuwe trendsetter

Ik denk dat het woord Maffie binnenkort een nieuwe betekenis in de Nederlandse taal gaat krijgen. Het mag duidelijk zijn dat het woord maffie ontstaan is in zijn Marokkaanse keuken. Het zou mij niet verbazen als de maffie zomaar ergens in een kook- of bakprogramma of toch in zijn foodtruck verschijnt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

10 Comments

 • Okacha 4 februari 2023 at 12:34

  Hoi Piet, zeer goed geschreven leuk verhaal. Nogmaals bedankt!

  Reply
  • Piet 6 februari 2023 at 11:55

   Graag gedaan Okacha, ik vond het leuk om te doen. Bedankt voor het compliment en maffie-ze!

   Reply
 • Thea 4 februari 2023 at 18:38

  Leuk verhaal weer Piet

  Reply
  • Piet 6 februari 2023 at 11:56

   Leuk te horen Thea, dankjewel!

   Reply
 • Gerrie Middelkoop 4 februari 2023 at 19:05

  Ik wist niet wat een Maffie was…. nu wel! En ook hoe een Maffie eruit ziet. En ook dat jij met je enthousiaste blog mijn smaakpapillen hebt geprikkeld en ik nu heel benieuwd ben naar de smaak!

  Reply
  • Piet 6 februari 2023 at 11:58

   Ik heb de afgelopen dagen al vanuit verschillende hoeken een reactie gehoord, de maffie begint al een begrip te worden ;). Misschien dat ik eens een maffie kan regelen ….

   Reply
 • Jan Middelkoop 4 februari 2023 at 19:15

  Ziet er lekker uit. Doe mij maar een maffie

  Reply
  • Piet 6 februari 2023 at 11:58

   Haha Jan, je weet maar nooit!

   Reply
 • Anneke Berg 5 februari 2023 at 08:04

  WoW, wat een leuk verhaal
  En wat zien de gerechten er heerlijk uit.
  Zin in.

  Reply
  • Piet 6 februari 2023 at 11:59

   Dankjewel Anneke, en ja: ze zijn zeker niet te versmaden!

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.