3 februari 2023
Wie het woord maffie hoort moet wellicht denken aan slapen (maffen) of aan de Bargoense
vertaling uit de 18e eeuw van een kwartje.
Niets is minder waar. Het woord maffie in deze blog is afgeleid van het Marokkaanse mafrouk. Mafrouk is in de Marokkaanse keuken een lekkernij die ontstaat uit zacht deeg dat op de een of andere manier gerold, gedraaid, gevouwen of gesneden is. Het eindresultaat is een knapperig soort pannenkoek.
Tot zover deze introductie, hoe ben ik op een maffie gekomen? Eerlijk is eerlijk: dit is niet mijn verdienste.
Lees maar verder!
Marokkaanse keuken
In mijn carrière ben ik meer dan eens mensen tegengekomen die er een onverwachte hobby op nahouden of op een heel ander terrein uitermate bekwaam zijn.
In mijn laatste werkomgeving was dit ook het geval. Een collega daar was ingehuurd als IT-architect en hij bleek daar zeer deskundig in te zijn. Op een gegeven moment vertelde hij mij dat hij zich aan het oriënteren was op iets compleet anders: een foodtruck.
Inmiddels is zijn inhuuropdracht ten einde gekomen en is hij bij een andere opdrachtgever actief. En de foodtruck? Die is er (nog) niet gekomen.
In plaats daarvan heeft hij zich verder als kok bekwaamd met als resultaat een indrukwekkende, op de Marokkaanse kooktraditie gebaseerde, keuken.
UniqFood
In deze blog heb ik het over Okacha Abed en zijn initiatief dat de naam UniqFood heeft gekregen. Op zijn website komen aspecten naar voren die veelbelovend zijn: van kinds af aan actief in de keuken, nieuwe gerechten creëren en onderscheidend zijn.
Dat belooft wat!
Inmiddels is zijn bedrijf in productie en begin dit jaar was, om in IT termen te blijven, voor een aantal genodigden de acceptatietest. Ik was een van de gasten die mocht aanschuiven aan zijn tafel.
Onder een opperbeste sfeer werd een maaltijd geserveerd waarin maffies met diverse vullingen centraal stonden. Daarbij diverse gerechten als huisgemaakte humus, couscous salade, aubergine salade, groene salade, cassave met wasibi-mayonaise en aubergine croutons. Kenmerkend voor de maffies is dat Okacha zich voor de vullingen heeft laten inspireren door verschillende keukens. Daardoor ontstaat er veel variatie in zijn maffies.
Alle gerechten doorstonden de test glansrijk. Smaakvol, afwisselend, leuk gepresenteerd en inderdaad onderscheidend. Niet in het minst door het gebruik van kruiden die kenmerkend zijn voor de Noord-Afrikaanse keuken.
De live-gang is een feit en UniqFood levert inmiddels aan de eerste horecaondernemingen en bedrijven!
Maffie, de nieuwe trendsetter
Ik denk dat het woord Maffie binnenkort een nieuwe betekenis in de Nederlandse taal gaat krijgen. Het mag duidelijk zijn dat het woord maffie ontstaan is in zijn Marokkaanse keuken. Het zou mij niet verbazen als de maffie zomaar ergens in een kook- of bakprogramma of toch in zijn foodtruck verschijnt.
10 Comments
Hoi Piet, zeer goed geschreven leuk verhaal. Nogmaals bedankt!
Graag gedaan Okacha, ik vond het leuk om te doen. Bedankt voor het compliment en maffie-ze!
Leuk verhaal weer Piet
Leuk te horen Thea, dankjewel!
Ik wist niet wat een Maffie was…. nu wel! En ook hoe een Maffie eruit ziet. En ook dat jij met je enthousiaste blog mijn smaakpapillen hebt geprikkeld en ik nu heel benieuwd ben naar de smaak!
Ik heb de afgelopen dagen al vanuit verschillende hoeken een reactie gehoord, de maffie begint al een begrip te worden ;). Misschien dat ik eens een maffie kan regelen ….
Ziet er lekker uit. Doe mij maar een maffie
Haha Jan, je weet maar nooit!
WoW, wat een leuk verhaal
En wat zien de gerechten er heerlijk uit.
Zin in.
Dankjewel Anneke, en ja: ze zijn zeker niet te versmaden!