Een Barcelona en Parijs gevoel in Schipluiden

11 augustus 2023

Schipluiden is een schilderachtig gelegen dorp dat een oase van rust uitstraalt. En dat te midden van steden als Den Haag, Rotterdam en Delft.
Schipluiden is gelukkig nog steeds omringd door weilanden, water, koeien, molens en vogels. Het dorp wordt doorkruist door de Gaag (die overgaat in de Vlaardingervaart). Leuk detail: ooit heb ik hier geschaatst om in Vlaardingen ijsmoppen te halen, voor mij een barre tocht. Zo bar dat mijn eindpunt op de Vlaardingervaart voelde als de finish van de Elfstedentocht op de Bonkervaart.
Maar hoe zit het nou met dat Barcelona en Parijs gevoel? Dat lees je in deze blog.

Mijn Barcelona gevoel

Wie in Barcelona is geweest heeft ongetwijfeld iets meegekregen van Gaudí. Ook wij zijn er lang geleden geweest en hebben onder andere het Park Güell bezocht. En ondanks dat ik qua kunst een leek ben en er lang niet altijd de schoonheid en waarde van inzie, heeft dit park indruk op mij gemaakt. Park Güell beschikt over vele kleurrijke kunstwerken waarvan een aantal met mozaïek zijn ingelegd. Als architect kenmerkte Gaudí zich door zijn praktische manier van werken. Hij werkte niet achter de tekentafel zijn constructies, maar ontwikkelde tijdens de bouw zijn ideeën verder. Natuurlijk biedt de stad veel meer dan Park Güell, maar voor deze blog wil ik het hierbij laten.

Mijn Parijs gevoel

Parijs voelt heel vertrouwd voor mijn aan, ik ben er diverse keren (zowel voor mijn werk als voor ontspanning) geweest. Parijs kent vele gezichten, onder andere die van creativiteit. Een van de meest bekende plekken hiervan is het Montmartre. Ooit woonden in deze wijk veel kunstenaars, maar tegenwoordig is in Montmartre de Place du Tertre het toeristisch hart waar schilderijen worden verkocht. Als je hier langs de kramen flaneert zie je alle mogelijk stijlen voorbijkomen. Zoals de abstracte kunst: geen duidelijk herkenbare figuren of objecten. Het product is ontstaan vanuit het gevoel van de maker en staat toe dat iedereen er zijn of haar eigen interpretatie aan geeft. Hier lopen gaf mij een romantisch gevoel zonder dat ik ooit de behoefte had ook maar iets te kopen.

Schipluiden

De vraag is natuurlijk hoe mijn Barcelona en Parijs gevoel in Schipluiden tot uitdrukking zijn gekomen. Ik zal dit toelichten. Het dorp ligt tegen het Westland aan en had vroeger een respectabel aantal kassen op het grondgebied. In Schipluiden werd niet alleen groenten geteeld, maar ook planten gekweekt. In een van deze kassen, waar vroeger orchideeën en komkommers werden gekweekt, is een hobby van de vroegere tuinder uitgegroeid tot (hoe toepasselijk) een beeldenkas. Juist deze beeldenkas bleek voor mij een kruising van het Park Güell en de Place du Tertre.

Beeldenkas

De tuinder van toen, Willem Berkhout, is de kunstenaar van nu. In zijn Beeldenkas staan talloze beelden, hangen vele schilderijen en wordt je brein telkens weer geprikkeld door wat je ziet en leest. Kortom: je komt er ogen tekort.
Wat de Beeldenkas extra interessant maakt is dat Willem Berkhout hier ook gewoon aan het werk is en openstaat voor vragen. Hij is een toegankelijke kunstenaar die je graag meeneemt in zijn gedachtewereld en manier van werken. Kenmerkend voor hem is dat hij alles zelf doet. Een ander deel van de kas staat dan ook vol met spullen die hij krijgt en waar bij hem al direct een beeld ontstaat wat er mee te doen. Tijdens ons bezoek was hij bezig met beelden die letterlijk deel uitmaken van het universum. Een volgende keer staan deze vast en zeker in de expositieruimte, wellicht voorzien van een zelfgemaakte diepzinnige tekst.

Conclusie

Willem blijkt een selfmade passievolle kunstenaar te zijn. Hij buist van energie en is nog vol van ambitie. Hij ziet zijn werk en expositieruimte als een kruising tussen de Ramblas en de Montmartre. Ik heb dat, vanuit mijn belevenis, vertaald naar Parc Güell en Place du Tertre. Je snuffelt naar hartenlust rond tussen de kleurrijke beelden en schilderijen en legt die link dan vrij eenvoudig.
Waar veel kunstenaars werken om geld te verdienen, werkt deze kunstenaar puur als hobbyist. Wel vraagt hij een entreegeld (5 euro per persoon) voor toegang tot de Beeldenkas.
Onderstaande foto’s geven een kleine indruk zoals ik het heb beleefd, spreekt dit je aan ga dan eens langs en laat je meenemen in een wellichte andere gedachtewereld.
Geniet trouwens en passant ook van al het moois dat de omgeving van Schipluiden te bieden heeft!

5 Comments

 • Gerrie 11 augustus 2023 at 12:14

  Leuk verhaal Piet waar je mooie linken legt tussen Barcelona, Parijs en Schipluiden. Ik herken wat je schrijft over Barcelona en Parijs omdat ook ik het geluk heb gehad dat met eigen ogen te mogen zien. En heel bijzonder: de beeldenkas hebben wij ook bewonderd, dat was tijdens een 5 jaar geleden door ons georganiseerde familiedag.
  Wij ontdekten toen dat je ook dicht bij huis betoverd kunt worden door kunst.

  Reply
  • Piet 12 augustus 2023 at 18:08

   Leuk Gerrie, voor jou dus een feest der herkenbaarheid. Betovering kan inderdaad bijna om de hoe gebeuren!

   Reply
 • Gerds Dekker 13 augustus 2023 at 05:40

  Hoi Piet weer mooi verwoord.
  Ik ben hier ook geweest en je wordt er gewoon blij van,heerlijk al die kleuren.
  Wij hebben eerst gewandeld door Schipluiden en een trek pondje overgegaan ,door de koeienvlaai gelopen en toen de kas in . Een explosie van kleur super leuk.
  En zomaar vlak in onze buurt.
  Liefs gerda

  Reply
 • Jan Middelkoop 13 augustus 2023 at 08:03

  Wat een leuke blog weer. Ik heb ook het geluk gehad dat ik alle beschreven zaken heb mogen bewonderen. Mis wel de creativiteit om de verbanden te leggen. Mooi om het zo verwoord te zien.

  Reply
 • Anneke J.M. van den Berg 1 september 2023 at 07:01

  Ik kende dit niet, woon immers niet meer in de buurt.
  Maar mooi om te lezen en wie weet…..

  Reply
 • Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.