Serene stilte

27 februari 2024

Zondagmorgen, de zon schijnt en het is best aangenaam weer. Een mooie gelegenheid om buiten de benen te strekken. Omdat we nog een beetje moeten bijkomen van de klusuren deze maand en herstellen van een langdurige hoest, kiezen we voor een gecombineerd uitstapje in de buurt.
Het werd een wandeling over de Waalsdorpervlakte en een bezoek aan het monument Oranjehotel. Dit samen deed ons weer beseffen dat vrijheid kostbaar is en we dankbaar mogen zijn met ons plekje op deze wereld.

Om deze blog niet al te zwaar te maken, begin en eindig ik luchtig. Lees maar mee! En wil je een foto groter zien: er even op klikken.

Militaire dienst

Hmm luchtig beginnen. Kan dat met het leger? Ja, in dit geval wel. Een groot deel van mijn dienstplicht had ik een administratieve functie op de Frederikkazerne aan de Van Alkemadelaan in Den Haag. In die tijd werkte ik al bij de PTT en zat ik helemaal niet op de uitoefening van de dienstplicht te wachten. Al was het alleen maar omdat de wedde (soldij) veel lager lag dan mijn salaris toen. Gelukkig bleken de werktijden navenant. Dus rustig door mijn diensttijd heen kabbelen. Periodiek moest ik wachtlopen aan de poort van de aan de andere kant van de weg gelegen Alexanderkazerne. Daar waren de meer actieve eenheden gehuisvest. Wachtlopen betekende ook een wandeling naar het achterste deel. Daar waren de Milva’s gehuisvest. Hun kamp lag aan de Waalsdorpervlakte en daar was ook de uitvalsweg voor oefeningen op deze vlakte.

Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte maakt deel uit van het duingebied Meijendel en was tot en met de Tweede Wereldoorlog een militair oefenterrein. Nadien zijn grote delen publiek toegankelijk gemaakt. De geschiedenis van de Waalsdorpervlakte gaat terug tot aan de 13e eeuw en omvat meer dan alleen de gedenkplaats. Het ligt in een schitterend deel van Den Haag (Scheveningen) en loopt door tot in Wassenaar. Het leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten langs vennetjes, over (of langs) zandverstuivingen en gebaande paden. Mooie vergezichten, fluitende vogels en veel natuur. Zeker met een zonnetje erbij is het hier goed toeven! De opvallende bol aan de horizon is van een radarpost die op een bunker uit de Tweede Wereldoorlog gebouwd is. Tegenwoordig wordt de radar gebruikt door NATO Communications and Information Agency en door het TNO.

Gedenkplaats

De Waalsdorpervlakte is vooral bekend vanwege de Dodenherdenking. De herdenking hier maakt op mij altijd meer indruk dan de Nationale Dodenherdenking op de Dam. De eenvoud (geen toespraken), het luiden van de Bourdonklok en de serene stilte (ondanks de honderden bezoekers) in combinatie met het vredige gefluit van vogels doet mij wel iets. Ook tijdens onze wandeling zijn we langs de gedenkplaats gelopen en ook nu een vredige stilte. Hoewel de Bourdonklok alleen op een afstandje te bewonderen is, blijft het een indrukwekkend gezicht.

Oranjehotel

Iets verder weg ligt het Oranjehotel. Zoals op de website vermeld staat, was dit de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berechting. Opgepakt voor handelingen die de Duitse bezetter als overtreding zag. Dit kon ogenschijnlijk ook iets triviaals zijn als luisteren naar de radio.
Het museum mag dan wel niet heel groot zijn, des te indrukwekkender zijn de verhalen, afscheidsbrieven en beelden. Ook zijn de cellen te bezoeken, waarvan een in de oorspronkelijke staat is gerestaureerd: de dodencel. Vooral het lopen door ‘Het Poortje’ valt zwaar, in de wetenschap dat dit de route was die de ter dood veroordeelden moesten lopen.
Minstens zo indrukwekkend is een gedicht dat Jan Campert heeft geschreven naar aanleiding van de executies: “Het lied der achttien dooden”. En ook hier, ondanks de vele bezoekers, een eerbiedige en serene stilte. 

Tot slot

De Waalsdorpervlakte, de gevangenis en het Oranjehotel liggen op loopafstand van elkaar, maar gelukkig kan je in de directe omgeving ook ontspannen. Bijvoorbeeld flaneren over de vernieuwde boulevard van Scheveningen. Zoals bij veel natuurgebieden en de kust, kan het hier op een mooie zondag druk zijn. Ben je in de luxepositie dat je niet meer alle dagen hoeft te werken, is een doordeweekse dag een prima alternatief. Mocht je er nog nooit geweest zijn raad ik het je van harte aan.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

Dit veld is vereist.

7 Comments

  • Gerrie Middelkoop 28 februari 2024 at 17:39

    Het stukje over jouw beleving van je militaire dienstplicht kende ik nog niet, leuk Piet jouw eigen verhaal als inleiding voor een stukje geschiedenis.
    De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte met het geluid van de Bourdonklok vind ik zelf ook altijd een echt bezinningsmomentje.

    Reply
    • Piet 29 februari 2024 at 18:48

      Ja, over mijn militaire dienst heb ik nog wel wat anekdotes om te delen ;).

      Reply
  • Anneke J.M. van den Berg 28 februari 2024 at 19:23

    Mooi verhaal en vooral prachtige foto’s Piet.
    Sereen

    Reply
    • Piet 29 februari 2024 at 18:47

      Dank je wel Anneke!

      Reply
  • Lia 3 maart 2024 at 23:11

    Indrukwekkend . Ik heb het op mijn to do lijstje gezet.
    Dank voor de tip

    Reply
    • Piet 4 maart 2024 at 10:08

      Dank Lia. Iets om met elkaar te doen?

      Reply
      • Lia 5 maart 2024 at 13:19

        ja dat wil ik graag eens zien

        Reply

    Leave a Reply

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.