Van jeu-de-boules naar natuurgevoel

11 juni 2023

Voor een feestje, jeu-de-boules met heerlijke bites en drankjes, waren we op een zomerse zaterdag uitgenodigd in Rotterdam. De locatie lag in de luwte van De Kuip, dus vlak bij de Maas en de wijk Oud-IJsselmonde. Na afloop van het zeer geslaagde feestje, zo tegen zonsondergang, liepen we nog even naar de Maas. Wat bleek: op korte afstand zag ik het Eiland van Brienenoord liggen. Een natuurgebied waar ik al langere tijd eens naar toe wilde, niet wetende dat we er nu zo dichtbij waren. Die gelegenheid wilde ik niet voorbij laten gaan, zeker met een zonsondergang in het vooruitzicht, en het voldeed zeker aan de verwachtingen.

Van Brienenoord

Niet alleen geografisch, maar ook qua naamgeving is er een relatie tussen het eiland en de nabijgelegen brug. Dus eerst maar een korte uiteenzetting over deze Van Brienen. De persoon die hier zijn naam aan heeft ontleend, was niet zomaar iemand: baron van Brienen van Groote Lindt. Zegt je dat niets? Troost je, mij ook niet. Een korte zoektocht op internet leerde mij dat deze baron halverwege de 19e eeuw een concessie had verworven voor de vangst van zalm en steur op de Nieuwe Maas, met daarbij inbegrepen een oord (het eiland). Het oord van Van Brienen dus.

Zo’n 100 jaar later waren de zalm en de steur hier uitgestorven (hoewel ze inmiddels aan een comeback zijn begonnen) en was het eiland, ook als gevolg van de Tweede Wereldoorlog, aan een kaalslag ten prooi gevallen (zie ook de alinea over het eiland).Begin 1960 werd definitief besloten tot de aanleg van de Rotterdamse Ruit, met daarin een brug over de Maas. Aangezien deze brug over het stuk grond van Van Brienenoord zou lopen, kreeg de brug ook zijn naam.

Eiland Van Brienenoord

Dit eiland ontstond door verslibbing van een zandplaat en behoort sinds begin 20e eeuw tot de gemeente Rotterdam. In deze Rotterdamse periode heeft het eiland veel meegemaakt om uiteindelijk beheerd te gaan worden waarna het een natuureiland is geworden. In een getijdegeul krijgen eb en vloed hier de ruimte, de bloemen en planten krijgen hier volop de ruimte, is er een veelheid aan vogels en er grazen nu Schotse hooglanders. Daarnaast is er een speelweide, zijn er volkstuintjes, bankjes langs het water en een aantal wandelpaden.

Ondanks dat het eiland zich in een wereldstad, langs een drukbevaren rivier en in de directe nabijheid van een van de drukste snelwegen bevindt, ervaar je dit gebied als rustgevend en inspirerend.

Dit werd nog eens bevestigd door een van de bezitters van een volkstuintje. Een echte Rotterdammer die al 40 jaar op dit eiland komt en hier nog steeds zijn rust vindt en hem een buitengevoel geeft. Mooi toch?

Tip

Onze wandeling over het eiland heeft ons aangenaam verrast en we gaan dit zeker nog een keer doen. Wij bevelen het van harte aan, eventueel kun je gebruik maken van de wandelroute van het Zuid-Hollands landschap. Je kunt dit combineren met een rondje Stadspark, zeker als je de auto bij De Kuip parkeert. Op niet-speeldagen kan je hier gratis parkeren en loop je in nog geen 10 minuten naar het eiland. Over de schoonheid van het Eiland van Brienenoord spreken onderstaande foto’s naar mijn idee voor zich.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

4 Comments

 • Sylvia Nahapiet 11 juni 2023 at 19:05

  Wat een mooie foto’s. En wat een mooi toeval dat jullie hier terecht kwamen. Leuk te lezen Piet. En weer een goeie tip rijker. Dankjewel!

  Reply
 • Gerrie Middelkoop 11 juni 2023 at 19:10

  Mooi verhaal Piet, ik heb weer wat geleerd door jouw blog te lezen en onthoud het om ook zelf daar eens te gaan wandelen.
  En wat de foto’s betreft: die zijn prachtig, vooral de laatste zou mijns inziens niet misstaan in een expositie!

  Reply
 • Anneke J.M. van den Berg 1 juli 2023 at 07:04

  Mooi verhaal en foto’s Piet. Weer iets geleerd.
  Ik ben wel eens een paar keer in restaurant het Zalmhuis geweest en dan zie je ook de Brienenoordbrug van een heel andere kant. Een onverwachte blik was dat voor mij.

  Reply
  • Piet 3 juli 2023 at 16:37

   Goede tip Anneke, het Zalmhuis.

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.