Meimaand, bloeimaand

26 mei 2022

De meimaand is de maand waarop de natuur zich nadrukkelijk laat zien en vooral de bermvegetatie uitbundig bloeit. Ik moet dan regelmatig denken aan een reclame van Friesche Vlag uit de vorige eeuw waarin een trekschuit met koeien voorbijvaart aan een veld met boterbloemen.

De meimaand is ook de beleving van 4 en 5 mei, waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Ik had bij de herdenking dit jaar nog niet bedacht dat dit tijdens ons uitstapje van 23 t/m 25 mei weer terug zou komen.

Wipselberg

Aan de Wipselbergweg in Beekbergen staat een karakteristiek (herbouwd) landhuis prominent op een heuvel. De geschiedenis hiervan gaat slechts honderd jaar terug. Het landhuis is nu het restaurant van een hotel waar we een nacht hebben geslapen. Niet echt een hotel, het is eigenlijk een park met vakantiehuisjes. Op de menukaart van het restaurant staat een stukje geschiedenis dat best wel interessant is. Het terrein was in WO II een onderduikadres voor Joden. De Tweede Wereldoorlog en Duitsland zijn we nog vaker tegengekomen.

Landgoed Avegoor

Dit in Ellecom gelegen landgoed was onze basis voor de tweede overnachting. Hoe klein Ellecom ook zijn moge, de geschiedenis gaat heel ver terug. Naar verluidt wel 3000 jaar. In de jongste geschiedenis staat het landgoed Avegoor meer centraal. Een spannende geschiedenis (zie de website Spannende geschiedenis) ontstond in 1941 toen daar een SS-schüle werd gevestigd. Een zogenaamde ‘school van het kwaad’. Ruim 100 Joden verbleven hier onder erbarmelijke omstandigheden. Nu is het gebouw een oase van rust op een schitterend landgoed (dat dateert uit 1356) dat een prachtige uitvalbasis is voor wandel- en fiets-tochten. Bijvoorbeeld naar het Nationaal Park Veluwezoom (niet te verwarren met Nationaal Park De Hoge Veluwe) waar De Posbank in ligt. In de zomer en tijdens weekend en feestdagen een zeer drukbezocht gebied, maar nu was het een oase van rust. We hadden volop de tijd om te genieten van de natuur en de stilte.

Uitstapjes

Wellicht herken je het wel: als je ergens een paar dagen bent wil je daar ook het maximale uithalen. Voor ons betekende dit, naast gebruik te maken van de faciliteiten, ook de nodige uitstapjes. De foto’s geven hier een goed beeld van, maar twee momenten wil ik noemen.

Ten eerste het standbeeld van Friedrich Heinrich dat op het Kroondomein Het Loo staat. De plaquette bij het beeld is geheel in Duits wat, gezien de historie van onze Koninklijke Familie niet geheel onlogisch is. We hebben het paleis en het Kroondomein verder niet bezocht, dit gaan we zeker nog doen. 

Ten tweede het indrukwekkende Airborne monument op de Eder- en Ginkelse Heide. Dit monument bestaat uit 5 panelen (getiteld: “Vensters op het Verleden”). Daaronder overzichtskaarten en informatie over van wat er zich op 18 september 1944 hier afgespeeld heeft als onderdeel van Operatie Market Garden. Ook nu weer een schril contrast met wat er zich bijna 80 jaar geleden heeft afgespeeld. Geen parachutisten maar kinderen die met vliegers aan het spelen waren. Geen pantservoertuigen maar personenauto’s en in plaats van geweerschoten een schaapskooi met blatende schapen. Een nieuw terugkom moment dus.

Pre-pensioen

Met mijn pre-pensioen in het vooruitzicht heeft Joke in de afgelopen dagen driftig aantekeningen gemaakt. Voor de komende periode voldoende in het vooruitzicht om naar uit te kijken en van te genieten. Misschien ook voor een blog immers, creativiteit is een boom met ontelbare takken die nooit stopt met bloeien (Alan Cohen, Amerikaans zakenman en auteur).

In dat opzicht was de meimaand dus inderdaad een bloeimaand.

6 Comments

 • Anneke van den Berg 30 mei 2022 at 12:07

  Mooi verhaal wederom Piet
  Landgoed ook ooit eens gelogeerd, heel mooi ingericht hotel vond ik het.
  Liefs Anneke

  Reply
  • Piet 30 mei 2022 at 19:39

   Leuk dat je daar ook eens gelogeerd hebt. Gisteren hoorde ik van Ralph (man van Jessica) dat zijn moeder en zijn opa & oma in Ellecom geboren zijn en hij als kind vaak op het landgoed en in het daarachter gelegen bos te vinden was.

   Reply
 • Tony. Daniel 5 juni 2022 at 07:45

  Hi Piet

  Ik vond je Mei verhaal erg intresant en die foto’s pie co Bella.De aardappel in het veld was voor jouw belangrijk het laat zien dat je een oog voor fotografie heb.ga zo maar door.

  Reply
  • Piet 15 juni 2022 at 16:13

   Wat een complimenten Tony, dankjewel.

   Reply
 • Gerrie 16 juni 2022 at 19:47

  Wat een mooi verhaal Piet en prachtige foto’s.
  Mijn ouders hebben in de laatste jaren van hun leven samen een aantal keren in Ellecom in een familiehotel gelogeerd. Hun enthousiaste verhalen over hun fietstochtjes in die omgeving kwamen bij ‘landgoed Avegoor’ meteen naar boven.

  Reply
  • Piet 23 juni 2022 at 11:09

   Leuk te horen en te lezen Gerrie. op mijn verjaardag hoorde ik van Ralph (is de partner van Jessica) dat zijn moeder daar geboren is. Omdat zijn opa en oma daar hebben gewoond is hij als kind heel vaak in Ellecom geweest. De wereld is soms heel klein ;).

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.