28 november 2023
Wie hoopt dat deze blog gaat over het plat Haags moet ik teleurstellen. Toch kwam deze titel van een van de albums van Haagse Harry vorig jaar spontaan bij mij op. Hoe dat zit en waarom dit nu pas tot een blog heeft geleid lees je hieronder.
Ypenburg
Deze blog speelt zich af in de wijk Ypenburg en is een zogenaamde Vinex-wijk. Vinex is afgeleid van de 4e Nota Ruimtelijke Ordening, een woningplan uit 1993. In deze nota stond Ypenburg al genoemd als toekomstig woongebied. Inmiddels wonen er zo’n 27.000 mensen.
De infrastructuur van Ypenburg is redelijk voorspelbaar: vanaf de toegangswegen lopen er drie hoofdaders door de wijk met daarbinnen de ontsluitingswegen vanuit de verschillende buurten.
Een van de hoofdaders is de Rijswijkse Waterweg welke gelegen is in de Waterbuurt.
Rijswijkse Waterweg
De populier is typerend voor het Nederlandse vlakke landschap. Populieren kunnen in korte tijd uitgroeien tot grote bomen met dikke stammen en een gegroefde schors. Maar door de snelle groei wordt het hout, als de boom ouder wordt, slap en kwetsbaar. Hierdoor breken grote takken gemakkelijk af. De bomen zijn dan een gevaar voor voorbijgangers die onder en langs populieren lopen of rijden. In Den Haag staan veel van deze zieke bomen. Op deze site is te zien waar de onveilige populieren staan.
Bomenkap (deel I)
De gemeente Den Haag heeft om die reden besloten om in het najaar van 2022 de populieren te kappen. Met daarbij de toezegging dat voor iedere populier die de gemeente kapt een nieuwe boom terugkomt. Volgens de gemeente gebeurt dit ongeveer anderhalf jaar na de kap. De ondergrondse resten van de oude boom moeten namelijk eerst weg. En daar komt nieuwe, voedzame grond voor in de plaats.
Iedereen werd geïnformeerd en op de laatste vrijdag voor de start had ik nog contact met de gemeente over de bewegwijzering voor de omleidingsroute. De maandag erna bleef het angstig stil: geen arbeiders of afgezette weg. Ook vanuit de gemeente bleef het in eerste instantie stil, maar navraag leerde dat op het allerlaatste moment iemand uit Ypenburg bezwaar had aangetekend. Een deel van de procedure moest opnieuw.
Kap nâh, dat meen je toch niet? Is dit weer een staaltje onmachtige politiek of een voorbeeld van slecht huiswerk? En hoe zit het dan met de onveilige situatie?
De werkelijke reden is helaas nooit boven tafel gekomen. Alleen de melding dat de bewoners op een later moment opnieuw worden geïnformeerd.
Bomenkap (deel II)
Heel erg blij met de vertraging waren we niet. De onveiligheid werd deze maand tijdens de storm nog eens aangetoond door twee omgewaaide populieren. Gelukkig zonder ernstige gevolgen.
Het uitstel bleek gelukkig geen afstel, zodat eind oktober het noordelijke deel van de Rijswijkse Waterweg werd afgesloten voor het verkeer en de bomenkap kon beginnen.
Verrassend genoeg werd direct na de kap de restanten van de wortels verwijderd, nieuwe grond aangebracht en nieuwe bomen (esdoorns, iepen en elzen) geplant. Onderstaande foto’s laten dat duidelijk zien.
Medio november was alles achter de rug, zelfs nog eerder dan de planning uit 2022.
En verder?
Vanwege de omgewaaide populieren aan de andere kant van de weg worden volgend jaar de overige populieren gekapt. Een jaar eerder dan gepland.
Tenminste als er geen bezwaar wordt aangetekend!
4 Comments
Mooi verhaal over de ondoorgrondelijke besluiten van de Gemeente. Na een heel plausiebele verklaring over oud hout eruit en kweken van voedzame grond voordat de nieuwe bomen geplant kunnen worden, (b)lijkt iemand in alle wijsheid te hebben besloten dat het toch veel sneller kan. Benieuwd hoe het groeiproces zich nu gaat ontwikkelen!
Prachtige foto’s Piet!
Dankjewel Gerrie. We zijn inderdaad allemaal benieuwd hoe het volgend jaar gaat verlopen!
Nits is vaak onbegrijpelijker dan gemeente besluiten.
Een wonder dat er direct weer bomen zijn geplant.
Hier in de straat wachten we al jaren op nieuwe bomen.
Da’s niet fijn Lia. Een beetje groen in de straat fleurt de omgeving best wel op! En ja, gemeentelijke besluiten zijn lang niet altijd te begrijpen.