Chaorde

24 augustus 2023

De samentrekking van de woorden chaos en orde is tegenwoordig een veel gebruikte term onder de naam chaorde. 
Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met deze moderne vorm om iets te duiden. Echter eerder deze maand, tijdens een bezoek aan Culemborg en haar omgeving, ontkwam ik er niet aan. Sterker nog: het beviel mij! Lees maar verder. 

Chaos en orde

Chaos en orde zijn twee schijnbare tegenstellingen, hoewel zij zich ook prima kunnen verenigen. Ik merk dat in de dagelijkse praktijk. Ik ben van een goede voorbereiding, van orde en netheid. In een opgeruimde omgeving kom ik beter uit de verf, want dan zijn er geen stemmetjes in mijn hoofd die mij dwingen eerst op te ruimen. Ook digitaal moet bij mij alles gestructureerd zijn. Anders dan bij mijn vrouw Joke. Begrijp mij goed: ook zij is zeker van orde en netheid, maar in een chaotische omgeving kan zij prima functioneren. Flexibeler dan dat ik ben dus. Zij kijkt als het ware door een chaos heen, dit terwijl zij dan weer (in tegenstelling tot mij) totaal niet kan visualiseren.
Maar ik dwaal af, op naar Culemborg!

Culemborg

We hadden een dagje uit op het programma staan. Voor de verandering heb ik nu vooraf geen informatie ingewonnen, wij lieten ons verrassen door hetgeen het Toeristisch Informatiepunt in Culemborg voor ons in petto had.
Uiteraard was er de bekende stadswandeling die we met plezier gevolgd hebben. Ook heb ik eens niet foto’s van bekende hotspots aan deze blog toegevoegd. Niet alleen omdat Culemborg het mij in dat opzicht makkelijk heeft gemaakt met een tekening waarop al deze punten waren opgenomen, maar ook omdat we veel interessante weetjes zijn tegengekomen waarvan ik het leuker vond om deze mee te nemen. 

Naast deze traditionele wandeling was er ook een bijzondere wandelroute onder de naam Stolpersteine Culemborg. Dit is een wandeling met zogenaamde struikelstenen ter nagedachtenis aan alle joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Een minstens zo indrukwekkende wandeling, welke trouwens prima gecombineerd kan worden.

Gedurende onze wandeling ontdekten we een aantal interessante weetjes:

  • De synagoge werd op 31 juli 1947 noodgedwongen opgeheven omdat er te weinig overlevenden waren.
  • In de boomgaard van het voormalig kasteel van Culemborg staat een aantal appelbomen waaruit vrij geplukt mag worden.
  • Vrouwe Elisabeth was de laatste vrouwe van de heerlijkheid Culemborg en onder haar bestuur werd Culemborg welvarend.
  • Tijdens opgravingen zijn bijna 10 jaar geleden grafzerken gevonden afkomstig van een kerkhof dat nu nog voor een belangrijk deel onder een parkeerterrein ligt. Opdat zij niet worden vergeten is er een monument neergezet.
  • De reclame muurschildering voor Virginia sigaretten uit ongeveer 1925. Hoewel er een verbod is op reclame voor tabak, is deze reclame een Rijksmonument. 
  • Vlak bij de stadspoort is een muurschildering te bewonderen van een papklok. De papklok luidde vroeger ten teken dat de stadspoorten gingen sluiten. 
  • In de buurt van molen De Hoop is ook een muurschildering te zien. Dit is een afbeelding waarin zowel de stad als de rivier een prominente rol vervult.
  • Op verschillende plekken in de stad zijn vloedstenen te zien. De stad heeft meerdere malen gestreden tegen het wassende water.

Chaorde

Na de ordentelijke wandeling in Culemborg besloten we om een stukje langs de Lek te rijden. Ik zou niet willen beweren dat hier de chaos begon, maar hier met de auto rijden is wel een belevenis. Sowieso vanwege de mooie uitzichten en vergezichten, maar zeker ook vanwege het tweerichtingsverkeer met auto’s, motoren, campers, fietsen en soms ook wandelaars. Soms voelt het wat chaotisch aan. Maar we hebben hier wel drie mooie herinneringen aan. 

Allereerst de plaats waar we op een bankje geluncht hebben (met vers gezette koffie) bij het beeld De dijk ging op de schop. Vanaf deze plek kan je overigens een hele leuke wandeling maken in de Goilberdingerwaarden

Een stuk verder ligt het Fort Everdingen, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het fort dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Gedurende langere tijd heeft het fort soldaten gehuisvest. Nadien werd het fort gebruikt als magazijn voor munitie en springstof. Sinds enkele jaren is er een brouwerij in het fort gevestigd en een natuurcamping.

Halverwege het beeld en het fort kom je langs Werk aan het Spoel, een cultureel centrum. In dit centrum is onder andere een atelier gevestigd (Arts in Residence) dat gebruikt wordt door jonge talentvolle beeldend kunstenaars, performers en theatermakers. Wij hebben hier een kijkje genomen en kwamen de creatieve ontwerper Lotte Fleur Zuidema tegen. Nog druk aan het werk met haar kunstwerk ChaOrde dat inmiddels af is. Haar enthousiasme gaf ons een hoop energie en zorgde ervoor dat ik met een voldaan gevoel een mooi dagje uit afsloot.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

6 Comments

  • Gerrie Middelkoop 24 augustus 2023 at 17:48

    Wat een leuk verhaal Piet met veel wetenswaardigheden, geschreven met meer ‘orde dan chaos’ waardoor het prettig leesbaar is. En mooie foto’s!

    Reply
    • Piet 24 augustus 2023 at 18:10

      Leuke (en snelle) reactie Gerrie! Dankjewel voor het compliment.

      Reply
  • Jan Middelkoop 24 augustus 2023 at 18:32

    Wat leuk dat jullie de geboorteplaats van mijn vader aangedaan hebben. Hij noemde het Kuilenburg. De dijken langs de lek moet je in vakantie tijd en weekeinden mijden. Ze zijn wel heel mooi om te rijden

    Reply
    • Piet 24 augustus 2023 at 19:36

      Leuk dat we in voor jou (en Gerrie) bekend terrein zijn geweest Jan. Voor ons was dit alles nieuw! En ja: de Lekdijk is niet echt berekend op veel (soorten) verkeer.

      Reply
  • Anneke J.M. van den Berg 1 september 2023 at 06:58

    Schaam, schaam, ik moest eerst even googlen in welke provincie Culemborg ook alweer ligt.
    Mooi verhaal en foto’s Piet.

    Reply
  • Sylvia Nahapiet 10 september 2023 at 07:07

    Wat hebben jullie een boel gezien op een dag zeg. Sommige plekken heel herkenbaar. Andere niet. Dus voldoende reden nog eens terug te gaan. Sowieso heel leuk geschreven. Het maakt me nieuwsgierig😊. En weer prachtige foto’s🤩.

    Reply
  • Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.