10 november 2024
Onder de rook van Rotterdam, gelegen aan de Delftweg ligt buitenplaats De Tempel dat nu onder bescherming staat van Natuurmonumenten. Zelf prijzen zij dit gebied aan als “Wanneer je Buitenplaats De Tempel in Oud-Overschie ontdekt, kun je je ogen niet geloven. Dit, aan de rand van Rotterdam? Ja, het bestaat echt! Verwonder je over dit unieke stukje Rotterdam. Met de eeuwenoude lanen, slingerende paden, sierlijke bruggetjes, geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie”.
Wij gingen er eerder deze maand naar toe met het idee een kort bezoekje te brengen aan het landgoed. Maar het bleek groter, veelzijdiger en verrassender dan gedacht. Door Natuurmonumenten is er werkelijk niets te veel over gezegd.
Geschiedenis
Onderstaande tekst is grotendeels ontleend aan de website van SKBL (Stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen). Buitenplaats De Tempel dankt zijn naam aan een verdwenen ridderhofstad met heerlijke rechten. Het woord ‘tempel’ verwijst waarschijnlijk naar een oude naam voor een soort ontwateringssluis. Op de plek van de huidige buitenplaats lag oorspronkelijk een boerderij, die werd verbouwd tot een hofstede. Aan het begin van de achttiende eeuw was de Rotterdamse burgemeester en koopman Johan van der Hoeven eigenaar van deze buitenplaats. Hij wist de heerlijke rechten van de oude ridderhofstad De Tempel – inmiddels een ruïne – te verwerven en gaf zijn buitenplaats daarna ook die naam. Tot deze heerlijkheden behoorde het houden van twee paar ‘broedende en drijvende swaanen met haare jongen’. Het recht van zwanendrift bracht enorm veel glans, aanzien en gezag met zich mee. Hij liet ook het huis vernieuwen en een barokke tuin aanleggen met veel waterwerken. Via een in die tijd ingenieus systeem van buizen werden de fonteinen en spuwers vanuit de Schie van water voorzien.
Wandelroute
Op het landgoed is een wandelroute uitgezet die je langs alle bijzondere plekjes leidt. Met de vallende bladeren werd het een kleurrijke wandeling met mooie doorkijkjes. Ik denk dat in de lente de wandelroute wellicht nog indrukwekkender is wat betreft de flora en fauna, al kwamen we nu ook al ogen tekort.
Wat kwamen we verder zoal tegen: mooie bruggetjes, veel bankjes om even rustig te genieten, een theehuisje uit de 19e eeuw, de oudste eik van Rotterdam, enkele beelden en vooral stilte. Iets minder mooi was het dichtgetimmerde koetshuis en het wat vervallen gebouw dat ooit dienstdeed als conferentieoord.
Het landgoed heeft een boswachter die regelmatig wandelingen met uitleg verzorgt. Over de zeven verschillende soorten vleermuizen die er leven, de bijzondere paddenstoelen en de vele verschillende vogels die er huizen.
Om de natuurbeleving van dit gebied extra te vergroten is aan de rand van het park een struinpad aangelegd zodat je vanaf De Tempel een historische polderwandeling kan maken tussen de koeien en vogels door en langs langgerekte sloten. De totale lengte is maar liefst 24 kilometer!
=> Klik op een foto voor een vergroting!
6 Comments
Prachtige foto’s van een heel bijzondere plekje! En weer een mooi en leerzaam verhaal.
Dank je wel Gerrie!
Nog niet eerder over en van gehoord Piet.
Mooi weer.
Dank je wel Anneke!
Zo dit plekje staat ook weer op mijn -te bezoeken- lijst.
Ideetje voor ons volgende bezoek?
Lijkt me een goed plan, maar dat wordt vast volgend jaar. We bellen spoedig nog even om te vragen hoe het gaat!