Mâcon

Morgen verlaten we de wijnstreek Bourgondië om de Beaujolais te gaan ontdekken. Onze chambre d’hôte bevindt zich op de grens van deze beide wijnstreken en de eigenaar is een gepensioneerde wijnboer. Tijdens zijn werkzame leven kocht hij druiven in om daar wijn van te laten maken en deze te distribueren: een viticulteure. Hij wist ons heel veel te vertellen over de wijn en gaf ons, naast een boel waardevolle tips, ook een fles uit zijn wijnkelder. Morgen gaan we dus goed geïnformeerd op pad!

Zijn vrouw komt uit Mâcon en die plaats is exact ons doel voor vandaag. Zij gaf ons een, zo bleek achteraf, zeer waardevolle tip voor een bezoek aan La Maison des Vins. Naast een eigen wijnkelder, baten zij ook een restaurant uit. Voor Nederlandse begrippen niet duur en het eten was voortreffelijk. Net als de wijn trouwens.
Mâcon is qua inwonertal een niet al te grote plaats (circa 35.000 inwoners), maar de uitstraling mag er zijn. Dit komt mede omdat het de hoofdstad van het departement Saône-et-Loire is. De stad ligt ook aan de Saône (hetgeen kennelijk uitgesproken wordt als Sonne) en heeft een prachtige boulevard langs de rivier.

We besloten een stadswandeling te maken aan de hand van een route vanuit het Office du Tourisme. En zoals vaker als we op vakantie zijn vielen we weer met onze neus in de boter: 4 september blijkt de jaarlijkse herdenkingsdag te zijn voor de plaatselijke slachtoffers uit de 1een 2e Wereldoorlog. Een mooie herdenkingsplechtigheid en een prachtige afsluiting met de Marseillaise.

Op de weg terug nog even getankt tegen € 1,318 per liter! Ik wist dat de Franse regering de benzineprijs per 1 september met 30 cent zou verlagen en zij TotalEnergies zou verplichten hier nog eens 20 cent bovenop te doen. Dat mist zijn uitwerking dus niet!

In de loop van de middag kwamen we weer ‘thuis’ om voor de laatste keer te genieten van de tuin, het zwembad, de zon en het uitzicht.

Of het echt de allerlaatste keer is, staat nog niet vast. Deze chambre d’hote is ons erg goed bevallen en volgend jaar gaat de eigenaar allerlei wijnproeverijen op zijn grond organiseren met een bezoek aan een wijngaard. Misschien willen we daar ook een keer gebruik van gaan maken.

Een au revoir lijkt ons daarom wel op zijn plaats!

2 Comments

 • Gerrie 8 september 2022 at 13:24

  Het Franse leven lijkt jullie goed te bevallen! Heerlijk hoor om samen te kunnen genieten van wat op jullie pad komt.

  Reply
  • Piet 9 september 2022 at 07:29

   We vroegen ons al af of we een al Fransen waren geworden, maar dat is niet geval. We voelen ons hier wel thuis.

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.