Het begin van de oogst

Verrassend hoe zo’n goedkoop hotel in een trieste omgeving zo’n goede nachtrust biedt. Comfortabele bedden, geen omgevingsgeluiden en nauwelijks lawaai vanuit het hotel. Het is dat mijn eigen lijf tegenspartelde dat ik wat minder goed heb geslapen dan verwacht, aan het hotel lag het in ieder geval niet.

Inderdaad hadden we na 10 minuten rijden het eerste wijndomein te pakken. Leuk om te horen en zien hoe de wijngaarden verdeeld zijn in stukjes en te zien hoe over een afstand van krap 100 meter een verschil ontstaat tussen een Vin de Pays en een Cru.

Een mooie bijkomstigheid is dat juist vandaag men overal is gestart met het oogsten van de druiven. Deze zijn niet gekrent en de druiven zijn dit jaar ook minder groot vanwege de droogte. Het massaal oogsten blijkt ook een bijzonder tafereel. Waar je ook kijkt (en over tientallen kilometers) staan er auto’s langs de weg, rijden er tractoren, worden kratten opgestapeld en lopen er honderden mensen heen en weer tussen de ranken en de verzamelbakken. Wat een logistieke operatie is het en hoe zwaar moet het voor iedereen zijn. 

Na een praatje met een van de eigenaren van het Domain Guyot, ben ik de wijngaard ingelopen en heb 1 ritje volbracht. Dat was wel te doen, maar keer op keer heen en weer lopen is echt een aanslag op je rug! Joke heeft dit gefilmd en was zo aardig om dit ook voor iemand te doen en het hem te sturen.

De wijnroute in de Bourgogne hebben we nagenoeg helemaal uitgereden. Naast de wijngaarden hebben we ook veel mooie en schilderachtige dorpjes gezien. Een daarvan (Gevrey-Chambertin) hebben we iets uitgebreider bezocht en de brasserie die liedjes van George Brassens ten gehore bracht hebben we uitgekozen voor een kopje koffie.

Rond 4 uur kwamen we aan op ons volgende logeeradres: Ce Petit Chemin waar we uiterst vriendelijk werden ontvangen. ’s Avonds zijn we op zoek gegaan naar een eetgelegenheid wat iets lastiger bleek dan gedacht: we zitten wat verder weg van de wat grotere dorpen en niet alle restaurants zijn op vrijdagavond open. Maar het is gelukt zodat we niet met een lege maag naar bed hoefden.

Morgen nemen we een rustdag of daar ook een blog over komt is nog niet zeker! 

6 Comments

 • Anneke J.M. van den Berg 3 september 2022 at 19:41

  Met recht nog niet versleten, Piet!

  Reply
  • Piet 4 september 2022 at 18:49

   Ouwe taaie!

   Reply
 • Sylvia 3 september 2022 at 20:40

  Leuk hoor jullie Bourgogne-wijnroute wat te volgen?. Wij hebben inmiddels ook veel mooie domaines gezien in de Drôme/Provence. Maar we zijn er niet op geweest zoals jullie deden. Mooie ervaring voor jullie. Santé!

  Reply
  • Piet 4 september 2022 at 18:50

   Merci Sylvia, jullie reis is ook erg leuk! Narbonne is net iets te ver weg voor ons, wat anders ….

   Reply
 • Gerrie 3 september 2022 at 21:01

  Wat een mooie ervaring vandaag, bij elk glaasje wijn wat er voortaan gedronken wordt zullen jullie ongetwijfeld aan dit moment terugdenken.
  Nu lekker slapen, dat gaat vast lukken na een dag met zoveel indrukken én de fysieke arbeid!

  Reply
  • Piet 4 september 2022 at 18:50

   Slapen gaat ons inderdaad prima af. En het laatste glaasje wijn is nog niet gedronken!

   Reply

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.