Jan Steen, de verbinder

11 juli 2024

Als het een mooie winterdag is, met een stralende zon en weinig wind, krijg ik altijd een beetje lentekriebels en wil ik naar buiten. Gelukkig denkt Joke er net zo over, dus gingen we op zoek naar een leuke wandeling. Omdat we ‘beschermer’ zijn van het Zuid-Hollands Landschap, krijgen regelmatig ideeën gemaild over wandelingen.
Deze blog gaat over de wandeling ‘Stedelijk hout’ die voor een deel door Warmond loopt en over Jan Steen als een verbinder. We hebben deze wandeling al een tijdje geleden gedaan, maar ik wilde de blog toch delen.
Lees maar verder, dan snap je wel waarom!

Geschiedenis

Ik vind het altijd interessant om eerst iets te lezen over het ontstaan van een locatie en gelukkig kent Warmond ook een historisch genootschap: Warmelda. Hier valt onder andere te lezen dat Warmond in de 9e eeuw voor het eerst genoemd wordt als dorp en de eerste bewoners er al 4.500 jaar geleden actief waren. Door de eeuwen heen heeft het dorp al veel meegemaakt. Nu is het geen zelfstandige gemeente meer, maar het heeft nog wel de uitstraling van een statig dorp.

Statig dorp

Warmond en Oegstgeest zijn aan elkaar geplakt. Vanuit Oegstgeest linksaf de brug over en je bent er al bijna. Nog even onder het spoor door, een klein stukje rechtdoor en dan begint Warmond met een aaneenschakeling van mooie, indrukwekkende oude huizen en gebouwen. Het dorp maakt een statige indruk. Om hier een goede indruk van te krijgen kun je het best starten in de Jan Steenlaan. Over Jan Steen straks meer. Vervolgens loop je door de Dorpstraat, de Burgemeester Ketelaarstraat en je staat aan het begin van Huys te Warmont. Dit alles in een één kilometer lange weg waar heel veel te zien valt. De weg terug heet de Heenweg (!) en biedt ook al zo veel moois. Het zal niemand verbazen dat Warmond tientallen rijks- en gemeentemonumenten heeft.
Wij vielen in ieder geval van de ene verbazing in de andere. Niet alleen vanwege de bebouwing, maar ook de doorkijkjes naar fantastische waterpartijen (met namen als Laeck, Joppe, Warckerleede en Dieperpoel) vonden we heel fraai.
Onze wandeling heeft ons langs een viertal bijzondere plekken gebracht die ik graag wil beschrijven.

1. Huys Groot Leerust

Groot Leerust was ooit een buitenplaats die dateert uit de 18e eeuw. Nu herinnert het schitterende huis nog aan de bloeiperiode van toen, net als in de daarachter gelegen theekoepel. Destijds behoorde dit alles toe aan de buitenplaats. Nu ligt het bijna verscholen, slechts een klein bordje aan de straatzijde verwijst naar het park.
Ook interessant is de herkomst van de straatnaam waaraan het park nu gelegen is: Burgemeester Ketelaarstraat. Deze burgmeester werd in september 1944 vermoord terwijl hij bemiddelde tussen de bezetter en het verzet. Op de plek van de moord is een plaquette ter nagedachtenis aangebracht.

2. Huys te Warmont

Het Huys te Warmont is een kasteelachtig gebouw op een terrein van 23 hectare. Het was eeuwenlang de zetel van de hoge en vrije heren van Warmond. Momenteel is het privébezit van Vereniging Hendrick de Keyser.
Het park is wel toegankelijk voor het publiek en een wandeling hierin kan ik van harte aanbevelen. Het is een gevarieerd park met eikenlanen, taxusbomen, grasperken, idyllische bruggetjes en veel vogels. Je kan hier met gemak minimaal een uur doorbrengen.

3. De oude toren

De oude toren is naar mijn mening de parel van Warmond. Hoe mooi en indrukwekkend al het andere is, deze omgeving sprak mij in ieder geval het meest tot de verbeelding.
Allereerst de toegang tot de oude toren. Via een laan, genoemd naar de daaraan gelegen buitenplaats Oostergeest, doemt de markante kerkruïne in de vorm van een toren als een stenen pilaar op. De oude toren is het restant van een kerk. Het informatiebord bij de toren vertelt dat deze in de 12e eeuw in tufsteen was opgetrokken. Nadat de kerk in 1573 in brand was gestoken bleef alleen een oude toren over die waakt over de begraafplaats. En wat voor een. De begraafplaats werd al in de 14e eeuw vermeld en oogt wat macaber. Van hele oude graven (een van de oudste graven die wij aantroffen stamt uit 1607) tot hele recente. Een diversiteit aan grafzerken en herinneringen, dit alles langs de restanten van de kerk. 
Iets verderop was ooit een groot seminarie dat nu verbouwd is tot huur- en koopwoningen en zorgeenheden. 

4. Buitenplaats Oostergeest

Iets buiten de kern van Warmond ligt buitenplaats Oostergeest. Deze buitenplaats kent, zoals vele buitenplaatsen, een grootse geschiedenis. Het is een schoolvoorbeeld van een buitenplaats met op het landgoed een koetshuis, moestuin, oranjerie en prieeltjes. Het huis is niet toegankelijk, de tuin daarentegen (tegen betaling) wel. Helaas ontbrak het ons aan tijd om de tuin te bezoeken. Wellicht iets voor een andere keer!

De verbinding tussen Warmond en Delft

Verspreid door Warmond kom je werken van Jan Steen tegen. Als muurschildering of als eyecatcher bij een supermarkt. Naar verluidt heeft hij van 1657 tot 1660 in Warmond gewoond. Zijn toenmalige woonhuis bestaat nog steeds en ligt, heel toepasselijk, aan de Jan Steenlaan. Voordat hij in Warmond ging wonen, heeft hij in Delft gewoond. In beide periodes heeft hij schilderijen gemaakt, maar kassuccessen waren het niet. De schulden stapelden zich op.

Het roerige leven van Jan Steen bleef ook Delft niet gespaard, was dit dan de aanleiding tot de Delftsche Hont?

Dit lees je in mijn volgende blog. En ja, dit is een echte cliffhanger!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat deze krasse knar meemaakt.

Dit veld is vereist.

4 Comments

  • Gerrie 11 juli 2024 at 17:20

    Interessant verhaal Piet. De Delftsche Hont? Het zegt mij (nog) niets, dus voor mij een echte clifhanger…. ik kijk uit naar de blog hierover.

    Reply
    • Piet 13 juli 2024 at 17:32

      Hoi Gerrie, ik hoop dat de volgende blog jou niet gaat teleurstellen. Voor mij hebben de voorbereidingen in ieder geval veel nieuws en een verrassende wending opgeleverd ;).

      Reply
  • Anneke J.M. van den Berg 19 juli 2024 at 17:24

    Wat is het toch altijd leuk om jouw blogs te lezen. Ik reis en loop mee vanuit Breda.
    En leer weer veel.
    Ook ik ben benieuwd naar de volgende….

    Reply
    • Piet 21 juli 2024 at 09:12

      Dat klinkt aardig, dank je wel!

      Reply

    Leave a Reply

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.